Caipirinia (Caipirinha)

Strona główna » Blog » Caipirinia (Caipirinha)


Gotowi na brazylijską przygodę?! Na dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych koktajli – Caipirinia (Caipirinha). Egzotyczny drink rodem z Brazylii charakteryzuje się prostotą przygotowania i intensywnym smakiem likieru o nazwie: Cachaça.

Caipirinia to orzeźwiający i zarazem mocny drink, który łączy w sobie Cachacę, sok z limonki, cukier i odrobinę wody gazowanej. Ten pyszny napój alkoholowy serwuje się w barach i restauracjach na całym świecie, również w Polsce. Mimo tego, że w Europie przygotowując Caipirinię często dodaje się odrobinę wody gazowanej, tak naprawdę tradycyjna brazylijska receptura nic o niej nie wspomina! Oryginalna Caipirinia bowiem, to prosty drink, który łączy w sobie tak naprawdę tylko 3 składniki: destylat z trzciny cukrowej, sok z limonki i biały cukier.

Caipirinia – brazylijski drink z limonką

caipirinia caipirinha drink

W Internecie można znaleźć naprawdę wiele przepisów na Caipirinhę, ale większość z nich pomija bardzo ważny fakt! Otóż, ich autorzy nie wspominają o tym, aby usuwać białą środkową części limonki, która nadaje drinkom niepożądany gorzki smak. Dlatego też, ja w moich przepisach radzę pozbywać się tej skórki (zwanej albedo), za każdym razem gdy „mamy do czynienia” z cytrusowym koktajlem (np. Mojito, lub Moscow Mule).

Podobnie jak pisco w Chile i wódka w Polsce, cachasa (po portugalsku „cachaça”) to narodowy alkohol Brazylijczyków. Nie dziwota zatem, że w kraju samby stawia się go na stole na każdym mniej, lub bardziej formalnym przyjęciu w gronie znajomych. Do przygotowania Caipirini możesz użyć dowolnej marki cachacy, którą znajdziesz w supermarkecie. Najbardziej znane marki destylatu dostępne w naszym kraju to: CanaRio, Cachaca 51, Pitu. W tym przepisie użyję Cachaçę 51, która jest jedną z moich ulubionych 🙂

Składniki:

– 2 uncje (60 ml) cachacy
– 1 limonka pokrojona na ćwiartki
– 3 łyżeczki białego cukru
– kruszony lód
– gazowana woda mineralna (opcjonalnie)
– 1-2 plasterki limonki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pokrój limonkę na ćwiartki, a następnie małym nożykiem usuń białą część (albedo) z jej środka.
  2. Do średniej wielkości szklanki dodaj oczyszczone kawałki limonki i cukier.
  3. Używając możdżenia barmańskiego, delikatnie naciskaj owoc, aby wycisnąć z niego sok (nie miażdż limonki).
  4. Dodaj cachacę i wszystko razem wymieszaj łyżką barmańską.
  5. Następnie dodaj pokruszony lód, odrobinę wody gazowanej i ponownie wymieszaj koktajl. W razie potrzeby dodaj jeszcze więcej pokruszonego lodu, aż do wypełnienia szklanki.
  6. Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszej brazylijskiej Caipirinii plasterkiem limonki.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Caipirinia (Caipirinha)
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry