Bardzo prosty drink, którego każdy bez problemów może sobie przyrządzić we własnym domu. Mowa tutaj o Cuba Libre, bądź jak kto woli – Kuba Libre. Ten napój na bazie rumu przygotowuje się z 3 łatwo dostępnych na polskim rynku składników.
Historia Cuba Libre

Kilka lat temu nie zdawałem sobie w ogóle sprawy, że tak przeze mnie lubiana rum + cola skrywa tak bogatą historię, która sięga początku XX wieku! Pierwsze wzmianki o Cuba libre pochodzą z lat 1902-1903 z okresu wojny hiszpańsko-amerykańskiej na Kubie. W tym okresie żołnierze północnoamerykańscy stopniowo „rewolucjonizowali” swoje przyzwyczajenia i zamieniali proste drinki z whiskey na trunki bardziej wymyślne. Bo jak na pewno się domyślasz, coca-cola w początkach zeszłego stulecia nie była napojem gazowanym tak powszechnym jak jest dzisiaj. A co za tym idzie, jej spożywanie wiązało się z wysokim statusem społecznym.
Kuba Libre jest znana na całym świecie, lecz nie we wszystkich zakątkach naszej planety nosi taką samą nazwę. W Hiszpanii nazywa się ją „cubata„, w Meksyku „cuba„, a w Chile ów trunek zwie się: „ron cola„. Również i w Polsce raczej używa się tej ostatniej nazwy (rum+kola). A skąd w ogóle wziął się sam termin Cuba Libre? Otóż, został on wymyślony na cześć okrzyku wojsk kubańskich na polach bitew, podczas wojny z Amerykanami. Był to okrzyk, który zagrzewał do walki, podtrzymywał na duchu i dawał wiarę w zwycięstwo.
W moim przepisie na Cuba Libre ja osobiście dodaję około 15 mililitrów wyciśniętego soku z limonki, aby nadać jej ekstra orzeźwiający smak. Gorąco polecam 🙂
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) rum (np. Bacardi)
– 4 uncje (120 ml) coca-cola
– 0.5 uncje (15 ml) soku z limonki
– kilka kostek lodu
– plasterek limonki do dekoracji
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości szklanki dodaj 3 kostki lodu, rum, sok z limonki i colę.
- Zamieszaj łyżką barmańską i udekoruj plasterkiem limonki.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:





