Moscow Mule

Strona główna » Blog » Moscow Mule


Zanim przejdę do przepisu, muszę się Wam przyznać, że Moscow Mule należy do jednych z moich ulubionych koktajli. Właściwie, to za każdym razem jak wychodzę do baru na spotkanie ze znajomymi, dokładnie sprawdzam menu, celem kupna tego orzeźwiającego drinka. Nie zawsze niestety widnieje on na karcie 🙁 Muszę się wtedy obejść smakiem i zamówić jakąś alternatywę, typu Amaretto Sour o Mojito.

Moscow Mule z syropem imbirowym

moscow mule

Zdaję sobie sprawę, że Moscow Mule nie jest tak popularny w Polsce jak na zachodzie Europy, dlatego też postanowiłem na www.swiatbarmana.pl podzielić się z wami tym nieco spersonalizowanym przepisem. Dlaczego spersonalizowanym? Ponieważ używam w nim skondensowanego syropu z imbiru przygotowanego w domu. Poniżej przedstawiam jak go przyrządzić:

Do garnka kolejno dodajemy:

  • 300 ml wody
  • 120 gram cukru białego
  • 60 gram startego imbiru (lub bardzo drobno posiekanego) bez skóry

Przygotowanie syropu z imbiru:

  1. Dodaj wszystkie składniki do garnka i pozostaw na dużym ogniu, aż do wrzenia.
  2. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  3. Po 40 minutach, zdejmij syrop z ognia i przecedź przez sitko do butelki.
  4. Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę aż ostygnie. Otrzymany syrop przechowuj w lodówce (nadaje się do użytku przez 2 tygodnie).

Moscow Mule to koktajl na bazie wódki, piwa imbirowego (ewentualnie ginger ale), soku z limonki i wcześniej przygotowanego syropu z imbiru. Drink ten jest na tyle oryginalny, że serwuje się go w miedzianych kubkach (zobacz zdjęcie) z kruszonym lodem, a zdobi się go listkami mięty i plastrem limonki.

Składniki:

– 2 uncje (60 ml) wódki
– 0.7 un (20 ml) skoncentrowany syrop z imbiru
– 2 un (60 ml) piwo imbirowe (ginger beer)
– 0.5 un (20 ml) sok ze świeżo wyciśnietej limonki
– kruszony lód
– plaster limonki i kilka listek mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do miedzianego kubka dodać wódkę, sok z cytryny, koncentrat z imbiru i wymieszaj.
  2. Wypełnij szklankę do 3/4 pojemności kruszonym lodem i zamieszaj łyżeczką barmańską.
  3. Dopełnij kubek piwem imbirowym, a następnie udekoruj kawałkiem cytryny i gałązką mięty.


Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Moscow Mule
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry