Vesper Martini to słynny drink z filmu z Jamesem Bondem w roli głównej, pod tytułem: Casino Royale. Ów elegancki drink z martini wyróżnia się tym, że do jego przygotowania, poza ginem, należy dodać także nasz narodowy alkohol, tj. wódkę. Nazwa trunku o dość cierpkim i wytrawnym smaczku, pochodzi od Vesper – imienia głównej bohaterki z powieści Lana Leminga.
Ja osobiście preferuję klasyczną wersję Martini z ginem, już bez dodatku wódki. Chociaż jestem przekonany, że każdy powinien spróbować Vesper Martini przynajmniej raz w życiu, ponieważ naprawdę warto. Szczegółnie jeśli jesteś fanem mocnych i eleganckich koktajli, które sprawdzą się podczas wyniosłych uroczystości.
Vesper Martini – wstrząsnąć, nie mieszać!

Ale pamiętaj, aby przed podaniem solidnie go wstrząsnąć przez kilka sekund w szejkerze barmański. W okńcu wszyscy dobrze pamiętamy słowa James’a Bond’a „wstrząśnięty, nie mieszany„… 🙂
Skadniki:
- 1 uncja (30 ml) wódki
- 2.5 uncji (75 ml) ginu
- 0.5 uncji (15 ml) dry vermouth (ewentualnie Lillet Blanc)
- lód
- skórka cytryny
Sposób przygotowania:
- Wrzuć parę kostek lodu do kieliszka i dodaj trochę wody, aby go schłodzić. Pozostaw na 2-3 minuty. Gdy szkło będzie już zimne, wylej wodę i lód.
- Następnie do szklanki barmańskiej wsyp kilka kostek lodu, gin, wermut i pomału mieszaj przez mniej więcej 20 sekund.
- Tak otrzymany drink przelej do schłodzonego wcześniej kieliszka za pomocą sitka barmańskiego.
- Jako dekorację dodaj skórkę z cytryny, wcześniej wyciskając z niej sok nad koktajlem.
Inne przepisy:





