Whiskey Sour

Strona główna » Blog » Whiskey Sour


Klasyczny, mocny, o intensywnym smaku i aromacie: Whiskey Sour – to doskonała opcja dla tych, którzy poszukują nowych sposobów na spożywanie whiskey. Mam nadzieję, że zachęcę Cię do sporządzenia tego prostego i smakowitego koktajlu w domu 😉

Whiskey Sour – trochę historii

whiskey sour

Historia Whiskey Sour sięga początków XVIII wieku. Początkowo był to prosty koktajl, który składał się tylko z whiskey, soku z cytryny i odrobiny cukru. jednak w miarę upływu czasu do oryginalnego przepisu dodawano różne dodatki, takie jak białka jaj, syropy owocowe czy bitters, co spowodowało powstanie wielu odmian tego klasycznego trunku. Warto dodać, że nasz koktajl w przeszłości miał wielu wielbicieli, a jednym z największych był sam Abraham Lincoln!

Whiskey Sour był szczególnie popularny w czasie prohibicji w Stanach Zjednoczonych w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Wówczas był on jednym z najczęściej zamawianych napitków w tajnych klubach i barach.

Przepis na Whiskey Sour

Podobnie jak Amaretto sour, czy Wódka sour, również i przepis na Whiskey Sour jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga tylko kilku składników: whiskey, soku z cytryny, syropu cukrowego i kilka kropel angostury. Warto dodać, że w niektórych przepisach również stosuje się białko jajka (które daje apetyczną piankę) i likier pomarańczowy Cointreau. Ja jednak jestem fanem prostych drinków, dlatego ograniczę się „tylko” do jajka.

Składniki:

2 uncje (60 ml) whiskey lub bourbon
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 1.5 un (
15 ml) syrop cukrowy
– białko jajka (wielu informuje, że „opcjonalnie” – chociaż według mnie „it’s a must„!)
– 3-5 krople angostury (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do shakera z lodem i wstrząśnij przez około 20 sekund.
  2. Przelej koktajl do szklanki od Whiskey (można go spożywać z lodem lub bez).
  3. Udekoruj skórką pomarańczy i kawałkiem cytryny.

Zanim przygotujesz Whiskey Sour

  • Zastanawiając sie nad rodzajem whiskey, wybierz takie, które najbardziej Ci smakuje i nie przejmuj się opinią innych ;).
  • Syrop cukrowy można zastąpić miłym lub miodem, w zależności od preferencji smakowych.
  • Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj do koktajlu białko jaja lub zmiksuj go z kostkami lodu w blenderze.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Whiskey Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *