Klasyczny, mocny, o intensywnym smaku i aromacie: Whiskey Sour – to doskonała opcja dla tych, którzy poszukują nowych sposobów na spożywanie whiskey. Mam nadzieję, że zachęcę Cię do sporządzenia tego prostego i smakowitego koktajlu w domu 😉
Whiskey Sour – trochę historii

Historia Whiskey Sour sięga początków XVIII wieku. Początkowo był to prosty koktajl, który składał się tylko z whiskey, soku z cytryny i odrobiny cukru. jednak w miarę upływu czasu do oryginalnego przepisu dodawano różne dodatki, takie jak białka jaj, syropy owocowe czy bitters, co spowodowało powstanie wielu odmian tego klasycznego trunku. Warto dodać, że nasz koktajl w przeszłości miał wielu wielbicieli, a jednym z największych był sam Abraham Lincoln!
Whiskey Sour był szczególnie popularny w czasie prohibicji w Stanach Zjednoczonych w latach dwudziestych i trzydziestych XX wieku. Wówczas był on jednym z najczęściej zamawianych napitków w tajnych klubach i barach.
Przepis na Whiskey Sour
Podobnie jak Amaretto sour, czy Wódka sour, również i przepis na Whiskey Sour jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga tylko kilku składników: whiskey, soku z cytryny, syropu cukrowego i kilka kropel angostury. Warto dodać, że w niektórych przepisach również stosuje się białko jajka (które daje apetyczną piankę) i likier pomarańczowy Cointreau. Ja jednak jestem fanem prostych drinków, dlatego ograniczę się „tylko” do jajka.
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) whiskey lub bourbon
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 1.5 un (15 ml) syrop cukrowy
– białko jajka (wielu informuje, że „opcjonalnie” – chociaż według mnie „it’s a must„!)
– 3-5 krople angostury (do smaku)
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do shakera z lodem i wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Przelej koktajl do szklanki od Whiskey (można go spożywać z lodem lub bez).
- Udekoruj skórką pomarańczy i kawałkiem cytryny.
Zanim przygotujesz Whiskey Sour
- Zastanawiając sie nad rodzajem whiskey, wybierz takie, które najbardziej Ci smakuje i nie przejmuj się opinią innych ;).
- Syrop cukrowy można zastąpić miłym lub miodem, w zależności od preferencji smakowych.
- Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj do koktajlu białko jaja lub zmiksuj go z kostkami lodu w blenderze.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:
Zobacz także:





