Klasyczny, mocny, o intensywnym smaku i aromacie: Whiskey Sour – to doskonała opcja dla tych, którzy poszukują nowych sposobów na spożywanie whiskey. Mam nadzieję, że zachęcę Cię do sporządzenia tego prostego i smakowitego koktajlu w domu 😉

Historia Kwaśnego Whiskey sięga wieku XIX, w którym to ów drinkiem delektował się sam Abraham Lincoln! Podobnie jak Amaretto sour, czy Wódka sour, również i Whiskey sour jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga tylko kilku składników: whiskey, soku z cytryny, syropu cukrowego i kilka kropel angostury. Warto dodać, że w niektórych przepisach również stosuje się białko jajka (które daje apetyczną piankę) i likier pomarańczowy Cointreau. Ja jednak jestem fanem prostych drinków, dlatego ograniczę się „tylko” do jajka.
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) whiskey lub bourbon (elegir desde: JD, Johnny Walker, George Dickel),
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 1 un (30 ml) sok z cytryny
– 1/2 un (15 ml) syrop cukrowy
– białko jajka
– 3 krople angostury (do smaku)
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do shakera z lodem i wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Przelej koktajl do szklanki od Whiskey (można go spożywać z lodem lub bez).
- Udekoruj skórką pomarańczy i kawałkiem cytryny.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:
Zobacz także:





