Whiskey Sour

Strona główna » Blog » Whiskey Sour


Klasyczny, mocny, o intensywnym smaku i aromacie: Whiskey Sour – to doskonała opcja dla tych, którzy poszukują nowych sposobów na spożywanie whiskey. Mam nadzieję, że zachęcę Cię do sporządzenia tego prostego i smakowitego koktajlu w domu 😉

whiskey sour

Historia Kwaśnego Whiskey sięga wieku XIX, w którym to ów drinkiem delektował się sam Abraham Lincoln! Podobnie jak Amaretto sour, czy Wódka sour, również i Whiskey sour jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga tylko kilku składników: whiskey, soku z cytryny, syropu cukrowego i kilka kropel angostury. Warto dodać, że w niektórych przepisach również stosuje się białko jajka (które daje apetyczną piankę) i likier pomarańczowy Cointreau. Ja jednak jestem fanem prostych drinków, dlatego ograniczę się „tylko” do jajka.

Składniki:

2 uncje (60 ml) whiskey lub bourbon (elegir desde: JD, Johnny Walker, George Dickel),
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 1 un (30 ml) sok z cytryny
– 1/2 un (
15 ml) syrop cukrowy
– białko jajka
– 3 krople angostury (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do shakera z lodem i wstrząśnij przez około 20 sekund.
  2. Przelej koktajl do szklanki od Whiskey (można go spożywać z lodem lub bez).
  3. Udekoruj skórką pomarańczy i kawałkiem cytryny.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Whiskey Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry