Campari soda to doskonały aperitif do podania przed posiłkiem, który szybko pobudzi apetyt. Choć samym likierem Campari można delektować się na różne sposoby (np. jako Campari Tonic), to właśnie mieszanka z sodą należy do tych najbardziej charakterystycznych i cenionych. Oficjalny przepis na nasz napitek to 3:1 na korzyść sody, jednak bez problemu można go dostosować do własnych preferencji. Jeśli wolisz bardziej intensywny smak, dodaj więcej destylatu włoskiego, a jeśli chcesz łagodniejszego drinka, postaw na sodę!
Campari Soda – Przepis
Prostota samego przepisu Campari Soda sprawia, że koktajl jest super szybki do zrobienia w domu. Tak naprawdę wystarczy dodać 2 składniki, wymieszać, wrzucić lód + limonkę i gotowe. Przekonaj się sam@ – przepis poniżej.
Składniki:
1 część Campari (około 30 ml)
3 części sody (około 90 ml)
lód
plaster pomarańczy lub limonki do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wypełnij szklankę lodem (najlepiej typu highball).
Dodaj najpierw Campari, a później sodę.
Delikatnie zamieszaj, aby składniki się połączyły.
Dekoruj plasterkiem pomarańczy, lub limonki.
Pamiętaj, że stosunek Campari do sody można śmiało dostosować do własnego „widzimisię„. Jeśli jeszcze nie próbował@ś tego włoskiego likieru, polecam złagodzić jego intensywny, gorzki smak i dodać więcej sody. Na zdrowie!