Kawa po Wiedeńsku

Strona główna » Blog » Kawa po Wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku, zwana także „Wiener Melange„, to jak nie trudno się domyślić, tradycyjny sposób przyrządzania kawy w stolicy Austrii – Wiedniu. Jest to nic innego jak mieszanka espresso, gorącego mleka i pianki mlecznej (często przyrządza się ją także z bitą śmietaną, oraz czekoladą). Chodzą słuchy, że w samym Wiedniu można również dostać wersję z dodatkiem słodkich likierów, lub brandy.

Kawa po wiedeńsku – Przepis

kawa po wiedeńsku

Przepis na Wiener Melange jest szybki, prosty i nie powinien sprawić nikomu problemów. Tradycyjnie, kawa po wiedeńsku podawana jest w eleganckiej, porcelanowej filiżance, często z kawałkiem ciastka, lub czekolady. W rzeczywistości, może być przygotowywana na różne sposoby, w zależności od preferencji i tradycji konkretnej kawiarni. W moim przepisie przyrządzę ją z czekoladą, którą rozpuszczę razem z kawą i podam w szklance.

Składniki:

  • 160 ml mocnej kawy espresso
  • 3-4 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 45 ml śmietanki, bądź mleka jeśli jesteśmy na diecie 😉
  • spienione mleko (ewentualnie bita śmietana)
  • starta czekolada, cynamon i syrop czekoladowy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na boku zaparz mocne espresso według ulubionej metody (możesz użyć ekspresu do kawy, lub kawiarki).
  2. Jednocześnie śmietankę, lub mleko podgrzewaj w rondelku na małym ogniu.
  3. Teraz wrzuć do ciepłego mleka kostki czekolady i mieszaj do czasu, aż oba składniki się połączą. Nie gotuj.
  4. Zdejmij z ognia i dolej gorące espresso, zamieszaj i przelej do filiżanki, lub małej szklanki.
  5. Udekoruj naszą kawę po wiedeńsku spienionym mlekiem, lub bitą śmietaną.
  6. Jako garnish użyj trochę startej czekolady lub/i szczyptę cynamonu. Smacznego!

Jak i w czym serwować kawę po wiedeńsku?

Kawa po wiedeńsku to jeden z tych trunków, który możesz podać w sposób elegancki, czyli zgodny z tradycją austriackich kawiarni. Poniżej przedstawiam kilka sugestii:

  1. Filiżanka: Tradycyjnie, kawę po wiedeńsku serwuje się w eleganckiej, porcelanowej filiżance. Ta z kolei powinna być umiarkowanej wielkości, koloru białego i ozdobiona delikatnym wzorem.
  2. Podstawek: Filiżanka powinna stać na spodku, aby podkreślić styl trunku.
  3. Dodatki: Obok filiżanki możesz dodać kilka ciasteczek, lub kawałek czekolady deserowej. W ten sposób podkreślisz luksusowy charakter naszej kawy.
  4. Sztućce: Na spodku możesz umieścić małą łyżeczkę do mieszania (ważny dodatek dla tych, którzy dodają cukier).
  5. Serwetka: Świetną opcją jest również mała, elegancka serwetka.

Jako dodatkową dekorację możesz użyć np. foremki z wzorkiem w kształcie serca, lub gwiazdy i posypać przez nią kakao na wierzch pianki.

Pamiętaj, aby serwować kawę od razu po przygotowaniu. W ten sposób będzie ona gorąca i aromatyczna, a bita śmietana świeża i puszysta.

Kawa po wiedeńsku – Historia

Jak nietrudno się domyślić, historia kawy po wiedeńsku związana jest ściśle z kawiarniami ze stolicy Austrii, a także z ważnym wydarzeniem w historii całej Europy: oblężeniem Wiednia przez Turków osmańskich z XVII wieku.

Oblężenie Wiednia

Poszperałem trochę w Internecie i odszukałem, że podczas oblężenia Wiednia w 1683 roku, kiedy wojska Habsburgów i ich sojusznicy odparli Turków, w zdobytym łupie wojennym znaleziono między innymi worki z nieznanymi ziarnami. Niektórzy twierdzą, że były to ziarna kawy, które zostały porzucone przez wycofujące się wojska osmańskie. Jerzy Franciszek Kulczycki, który swego czasu służył jako tłumacz podczas oblężenia Wiednia, rozpoznał ziarna kawy, przez co otrzymał je w nagrodę. To właśnie Polak miał ponoć otworzyć pierwszą kawiarnię w Wiedniu i zapoczątkować kulturę picia kawy, dostosowując ją do europejskiego stylu, poprzez dodanie mleka i czekolady.

Rozwój Kawiarni

Z biegiem czasu w Wiedniu zaczęły pojawiać się coraz to nowe kawiarnie i bary. Trend picia kawy rozwinął się przede wszystkim w XVIII i XIX wieku, kiedy to kawiarnie wyraźnie przejęły ważną rolę kulturalną, stając się miejscami spotkań intelektualistów, artystów i pisarzy. Właśnie w tych miejscach kawa po wiedeńsku odnosiła pierwsze sukcesy; przede wszystkim wśród zamożnej klienteli. Często przyrządzano ją ze świeżo palonych ziaren, podając z cukrem i dużą ilością bitej śmietany.

Wiener Melange

Z czasem, kawa po wiedeńsku ewoluowała. Dzisiaj „Wiener Melange” to jedna z najpopularniejszych form konsumpcji kawy, i to nie tylko w stolicy Austrii.

Na koniec dodam, że kultura kawiarniana w Wiedniu jest dzisiaj uważana za integralną część tożsamości miasta, a kawa podawana w różnych formach jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów tej tradycji.

Inne przepisy:

 

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Kawa po wiedeńsku
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *