Margarita

Strona główna » Blog » Margarita

Margarita to drink o szczególnym smaku i aromacie, przygotowywany na bazie meksykańskiej tequili. Koktajl ten jest na tyle specyficzny, że z jednej strony orzeźwia, a z drugiej pobudza i dostarcza energii!

Mówi się, że receptura Tequily Margarita została wymyślona przez barmana specjalnie dla kobiety o takim właśnie imieniu. Inne źródła informują, ze drink ten to po prostu „łatwiejsza” i bardziej „cywilizowana” wersja do picia czystej tequili (zamiast zwykłych szotów z solą i cytryną, których nie wszyscy lubią).

Margarita  – balans 4 smaków

Warto dodać, że Margarita to nic innego jak kombinacja 4 smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Prawdziwym wyzwaniem, podczas przygotowania tego napoju alkoholowego z tequilą, jest umiejętność zbalansowania ów czterech smaków w taki sposób, aby żaden z nich nie dominował nad pozostałymi. Dlatego tak ważny jest sprawdzony przepis, który odpowiednio dobierze wszystkie składniki.

Osobiście uważam, że najpoważniejszym błędem popełnianym podczas jej przyrządzania jest niewłaściwe użycie soli! Margaritę przygotowuje się przy użyciu gruboziarnistej soli, którą przykleja się tylko do zewnętrznej krawędzi kieliszka, a nie do wewnątrz. W przeciwnym razie cały napój będzie słony i bardzo nieprzyjemny do picia. Poniżej przedstawiam Ci sprawdzony przepis na Margaritę w uncjach 🙂

Skłdniki:

– 1.7 uncji (50 ml) tequila
– 1 un (30 ml) triple sec (Cointreau)
– 1.3 un (40 ml) sok ze świeżo wyciśniętej limonki
– kilka kostek lodu
– kawałek limonki do dekoracji
– sól gruboziarnista

Margarita – Przygotowanie:

  1. Dodaj kilka kostek lodu do kieliszka i wlej do niego trochę wody. Poczekaj kilka minut, aż szkło będzie zimne, a później opróżnij kieliszek.
  2. Przetrzyj zewnętrzną krawędź wcześniej schłodzonego szkła kawałkiem limonki i zanurz w soli, uważając, aby sól przykleiła się tylko do zewnętrznych krawędzi naczynia.
  3. Dodaj wszystkie składniki do shakera barmańskiego i potrząśnij przez 10-15 sekund.
  4. Gotowy drink przelej z szejkera do wcześniej przygotowanego kieliszka.
  5. Dodaj kawałek limonki lub ćwiartkę do dekoracji.

Margarita – historia

Klasyczna Margarita to popularny koktajl o długiej historii. Składa się on z meksykańskiej tequili, likieru pomarańczowego (zazwyczaj Cointreau lub Triple Sec) i soku z limonki. Warto dodać, że podaje się go najczęściej z solą na krawędzi szklanki, celem podkreślenia smaku i aromatu.

Zagłębiając się w historie Margarity (podobnie jak w przypadku wielu klasycznych koktajli), dokładne pochodzenie jest dość niejasne. Tak na prawdę to istnieje kilka teorii na temat tego mocnego drinka z tequilą. Oto kilka z nich:

  1. Carlos „Danny” Herrera: Herrera, który prowadził restaurację w Tijuana w Meksyku, twierdził, że wymyślił Margaritę w 1938 roku dla jednej ze swoich klientek, aktorki Zeldy de la Rosa. De la Rosa miała alergię na wszystkie alkohole, z wyjątkiem tequili, ale nie mogła pić tequili prosto z solą i limonką. Herrera rozwiązał problem, miksując tequilę z limonką i solą w shakerze, tworząc w ten sposób Tequilę Margarita.

  2. Margarita Sames: Druga teoria mówi, że Margarita została wymyślona przez amerykańską socjalitkę o imieniu Margarita Sames podczas jednej z prywatek w Acapulco w 1948 roku. Podobno lubiła ona przygotowywać koktajle dla swoich gości. Jednym z nich był Tommy Hilton, który kilka lat później umieścił drink na menu sieci hoteli Hilton, przyczyniając się tym samym do jego sukcesu.

  3. Francisco „Pancho” Morales: Trzecia historia mówi, że Morales, barman pracujący w Juarez w Meksyku, wymyślił Margaritę 4 lipca 1942 roku. Gdy pewna kobieta poprosiła go o Magnolię (koktajl, którego nie znał), wymyślił na poczekaniu nowy drink, któremu dał nazwę „Margarita„, co z kolei jest hiszpańskim odpowiednikiem imienia „Margaret”.

Wszystkie wyżej wymienione historie są bardzo intrygujące. Bez względu jednak na prawdziwe pochodzenie drinka, Margarita szybko stała się jednym z najpopularniejszych koktajli na bazie tequili na świecie i jest szczególnie ceniona za jej idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego smaku.

Kiedy podawać Margaritę?

  1. Przyjęcia i spotkania towarzyskie: Margarita to doskonały wybór na wszelkiego rodzaju imprezy, od grillów w ogrodzie, po eleganckie koktajlowe przyjęcia. Jej orzeźwiający smak i atrakcyjny wygląd sprawiają, że jest zawsze mile widziana.

  2. Kolacje: Margarita jest doskonałym uzupełnieniem dla pikantnych potraw, szczególnie kuchni meksykańskiej. Doskonale pasuje do tacos, nachos, enchiladas i innych podobnych dań.

  3. Dni gorące i słoneczne: Margarita, podobnie jak inne orzeźwiające drinki, jest świetna do picia w gorące, słoneczne dni. Możesz się nią delektować na plaży, przy basenie, na tarasie – gdziekolwiek, gdzie chcesz się odprężyć i schłodzić.

  4. Cinco de Mayo: Według źródeł, Margarita jest często podawana w USA w trakcie obchodów Cinco de Mayo, święta upamiętniającego Meksykańskie zwycięstwo nad Francją w bitwie pod Pueblą w 1862 roku.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Margarita
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *