Drinki z aperolem nie tylko dla koneserów

Strona główna » Blog » Drinki z aperolem nie tylko dla koneserów


Kipił@ś właśnie butelkę Aperolu i teraz zastanawisz się „co by tutaj z nią przyrządzić„? Świetnie, że jesteś, ponieważ tak się składa, że w tym artykule przedstawię Ci szybkie i proste przepisy na pyszne drinki z aperolem.

Nie wiem czy wiesz, ale historia Aperolu sięga już początku XX wieku (1919), kiedy to po raz pierwszy został zaprezentowany na Targach Narodowych w Padwie (Włochy), przez 3 braci: Luigi, Barbieri i Silvo. Legenda głosi, że nazwa eliksiru pochodzi od słowa – “Apéro“ – francuskiego terminu, który po przetłumaczeniu na polski oznacza nic innego jak: „aperitif”.

W przeciwieństwie do innych znanych drinków na tzw. zakąskę, takich jak Ramazzotti czy Margarita, drinki z aperolem często wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem i nutką goryczki, która wyraźnie poprawia apetyt.

Aperol – sekret utrzymywany od lat

drinki z aperolem

Przepis na Aperol po dziś dzień utrzymywany jest w tajemnicy przez potomków braci z Padwy i nikt poza nimi tak naprawdę nie wie w jaki sposób powstaje ów destylat. Jedyne, co zostało ujawnione opinii publicznej, to składniki trunku.

I tak; Aperol jest produkowany między innymi z wysokiej jakości szlachetnych ziół i olejku cytrusowego, które są w stanie zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia, a co za tym idzie, odeprzeć wyjątkowo uporczywą krytykę ekspertów :). A teraz już przejdźmy do przepisów.

1. Aperol Spritz

Co tutaj dużo pisać. Jest to chyba najpopularniejszy aperitif z aperolem jaki istnieje na naszej planecie. PIsałem już o nim wcześniej na tym blogu. Jego przepis z sokiem pomarańczowym znajdziesz pod tym linkiem – – >>Aperol Spritz<< – –. Przyznam się bez bicia, że jest to mój ulubiony napitek i jednocześnie świetny „poprawiacz apetytu” przed obiadem, czy kolacją. Polecam 🙂

2. Airdale

Składniki:

  • 2,5 uncji (75 ml) whisky bourbon (np. Jack Daniels, lub Jim Bean)
  • 1 uncja (30 ml) Aperolu
  • 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
  • lód
  • skórka od grejpfruta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj lód, a następnie wszystkie składniki do szklanki od whiskey i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
  2. Udekoruj skórką grejpfruta.

3. Cheeky Negroni

Składniki:

  • 1 uncja (30 ml) ginu (np. Hendriks)
  • 30 ml białego wermutu (np. martini bianco)
  • 1 uncja (30 ml) Aperolu
  • skórka grejpfruta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Aby przygotować Cheeky Negroni, dodaj po kolei wszystkie 3 alkohole do wysokiej szklanki z lodem i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
  2. Teraz przelej otrzymany koktajl do mniejszej szklanki od whisky.
  3. Wyciśnij sok ze skórki grejpfruta nad drinkiem, a następnie wrzuć ją do środka.

4. Luscious Laura

Składniki:

  • 1,5 uncji (45 ml) dry gin
  • 45 ml Aperolu
  • 1,5 uncji (45 ml) syropu z marakui
  • kawałek ananasa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Włóż lód do shakera, a następnie po kolei dodaj wszystkie składniki.
  2. Mocno wstrząśnij przez około 10 sekund, a później przelej koktajl do szklanki z lodem.
  3. Na koniec udekoruj kawałkiem ananasa.
    (ps. aby przygotować drinki z aperolem, jak i inne koktajle z marakują, polecam zaopatrzyć się w syropy barmańskie, które dostaniesz w większych supermarketach).

5. Aperol Fizz

Składniki na 2 koktajle:

  • 4 uncje (120 ml) Aperolu
  • 2 uncje (60 ml) soku z limonki
  • 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
  • 1 białko jajka
  • lód
  • trochę wody gazowanej do uzupełnienia
  • skórka grejpfruta

Sposób przyrządzenia:

  1. Wrzuć kilka kostek lodu do shakera.
  2. Teraz dodaj do niego: Aperol, sok z limonki, syrop, białko jajka i energicznie wstrząśnij przez 10-15 sekund.
  3. Przelej przez sitko do dwóch szklanek, a później dopełnij wodą gazowaną i udekoruj skórką grejpfruta.

6. Aperol Burbon Twist

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) burbon lub whisky
  • 1 uncja (30 ml) Aperolu
  • 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
  • pół cytryny pokrojonej w plasterki
  • kilka listków mięty
  • parę kawałków pomarańczy do dekoracji
  • lód

Przygotowanie:

  1. Dodaj plasterki cytryny razem z miętą do shakera i rozgnieć.
  2. Dodaj lód, whisky, Aperol i syrop i dobrze wstrząśnij przez około 10 sekund.
  3. Włóż kilka kostek lodu do średniej wielkości szklanki (ewentualnie do dużego kieliszka od wina).
  4. Teraz przelej koktajl przez sitko i udekoruj kawałkiem pomarańczy.

7. Sweet Heart

Składniki:

  • 1 uncja (30 ml) Aperolu
  • 1 uncja (30 ml) wódki
  • 30 ml soku żurawinowego
  • odrobina likieru Limoncello
  • odrobina soku z cytryny
  • jagody do dekoracji
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do shakera barmańskiego (z wyjątkiem jagód) i dopełnij kostkami lodu.
  2. Dobrze wstrząśnij, a następnie przelej koktajl (wraz z lodem) do szklanki od whisky. Udekoruj jagodami.

To tyle na dzisiaj jeśli chodzi o proste i pyszne drinki z aperolem. Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje propozycje i że przy najbliższej okazji poeksperymenutjesz sobie w domu. W razie jakichkolwiek pytań, czy (nie daj Boże ;)) krytyki, zostaw komentarz, albo wyślij mi prywatną wiadomość.

Do usłyszenia

Inne artykuły, które na pewno Cię zainteresują:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Drinki z Aperolem
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry