Kipił@ś właśnie butelkę Aperolu i teraz zastanawisz się „co by tutaj z nią przyrządzić„? Świetnie, że jesteś, ponieważ tak się składa, że w tym artykule przedstawię Ci szybkie i proste przepisy na pyszne drinki z aperolem.
Nie wiem czy wiesz, ale historia Aperolu sięga już początku XX wieku (1919), kiedy to po raz pierwszy został zaprezentowany na Targach Narodowych w Padwie (Włochy), przez 3 braci: Luigi, Barbieri i Silvo. Legenda głosi, że nazwa eliksiru pochodzi od słowa – “Apéro“ – francuskiego terminu, który po przetłumaczeniu na polski oznacza nic innego jak: „aperitif”.
W przeciwieństwie do innych znanych drinków na tzw. zakąskę, takich jak Ramazzotti czy Margarita, drinki z aperolem często wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem i nutką goryczki, która wyraźnie poprawia apetyt.
Aperol – sekret utrzymywany od lat

Przepis na Aperol po dziś dzień utrzymywany jest w tajemnicy przez potomków braci z Padwy i nikt poza nimi tak naprawdę nie wie w jaki sposób powstaje ów destylat. Jedyne, co zostało ujawnione opinii publicznej, to składniki trunku.
I tak; Aperol jest produkowany między innymi z wysokiej jakości szlachetnych ziół i olejku cytrusowego, które są w stanie zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia, a co za tym idzie, odeprzeć wyjątkowo uporczywą krytykę ekspertów :). A teraz już przejdźmy do przepisów.
1. Aperol Spritz
Co tutaj dużo pisać. Jest to chyba najpopularniejszy aperitif z aperolem jaki istnieje na naszej planecie. PIsałem już o nim wcześniej na tym blogu. Jego przepis z sokiem pomarańczowym znajdziesz pod tym linkiem – – >>Aperol Spritz<< – –. Przyznam się bez bicia, że jest to mój ulubiony napitek i jednocześnie świetny „poprawiacz apetytu” przed obiadem, czy kolacją. Polecam 🙂
2. Airdale
Składniki:
- 2,5 uncji (75 ml) whisky bourbon (np. Jack Daniels, lub Jim Bean)
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
- lód
- skórka od grejpfruta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dodaj lód, a następnie wszystkie składniki do szklanki od whiskey i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
- Udekoruj skórką grejpfruta.
3. Cheeky Negroni
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) ginu (np. Hendriks)
- 30 ml białego wermutu (np. martini bianco)
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- skórka grejpfruta do dekoracji
Przygotowanie:
- Aby przygotować Cheeky Negroni, dodaj po kolei wszystkie 3 alkohole do wysokiej szklanki z lodem i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
- Teraz przelej otrzymany koktajl do mniejszej szklanki od whisky.
- Wyciśnij sok ze skórki grejpfruta nad drinkiem, a następnie wrzuć ją do środka.
4. Luscious Laura
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) dry gin
- 45 ml Aperolu
- 1,5 uncji (45 ml) syropu z marakui
- kawałek ananasa do dekoracji
Przygotowanie:
- Włóż lód do shakera, a następnie po kolei dodaj wszystkie składniki.
- Mocno wstrząśnij przez około 10 sekund, a później przelej koktajl do szklanki z lodem.
- Na koniec udekoruj kawałkiem ananasa.
(ps. aby przygotować drinki z aperolem, jak i inne koktajle z marakują, polecam zaopatrzyć się w syropy barmańskie, które dostaniesz w większych supermarketach).
5. Aperol Fizz
Składniki na 2 koktajle:
- 4 uncje (120 ml) Aperolu
- 2 uncje (60 ml) soku z limonki
- 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
- 1 białko jajka
- lód
- trochę wody gazowanej do uzupełnienia
- skórka grejpfruta
Sposób przyrządzenia:
- Wrzuć kilka kostek lodu do shakera.
- Teraz dodaj do niego: Aperol, sok z limonki, syrop, białko jajka i energicznie wstrząśnij przez 10-15 sekund.
- Przelej przez sitko do dwóch szklanek, a później dopełnij wodą gazowaną i udekoruj skórką grejpfruta.
6. Aperol Burbon Twist
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) burbon lub whisky
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
- pół cytryny pokrojonej w plasterki
- kilka listków mięty
- parę kawałków pomarańczy do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Dodaj plasterki cytryny razem z miętą do shakera i rozgnieć.
- Dodaj lód, whisky, Aperol i syrop i dobrze wstrząśnij przez około 10 sekund.
- Włóż kilka kostek lodu do średniej wielkości szklanki (ewentualnie do dużego kieliszka od wina).
- Teraz przelej koktajl przez sitko i udekoruj kawałkiem pomarańczy.
7. Sweet Heart
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 1 uncja (30 ml) wódki
- 30 ml soku żurawinowego
- odrobina likieru Limoncello
- odrobina soku z cytryny
- jagody do dekoracji
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do shakera barmańskiego (z wyjątkiem jagód) i dopełnij kostkami lodu.
- Dobrze wstrząśnij, a następnie przelej koktajl (wraz z lodem) do szklanki od whisky. Udekoruj jagodami.
To tyle na dzisiaj jeśli chodzi o proste i pyszne drinki z aperolem. Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje propozycje i że przy najbliższej okazji poeksperymenutjesz sobie w domu. W razie jakichkolwiek pytań, czy (nie daj Boże ;)) krytyki, zostaw komentarz, albo wyślij mi prywatną wiadomość.
Do usłyszenia
Inne artykuły, które na pewno Cię zainteresują:
- Szybkie i łatwe drinki z wódką
- Drinki z whisky na każdą okazję





