Mai Tai

Strona główna » Blog » Mai Tai

Eksplozja smaku! Tak w 2 słowach można opisac drink Mai Tai – koktajl egzotyczny, ekstrawagancki, inny niż wszystkie i z ponad 80 letnią tradycją.

W internecie wygooglować można całą masę informacji na temat Mai Tai i jego pochodzenia. Niektóre źródła informują, że koktajl po raz pierwszy został wymyślony na jednej z wysp Polinezji francuskiej. Inne, że wywodzi się z dwudziestowiecznej Francji. W rzeczywistości, ten nietypowy napój został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych w 1944 roku przez legendarnego restauratora Victora J. Bergerona w San Francisco i choć na pierwszy rzut oka może się wydawać egzotyczny, tak naprawdę ma niewiele wspólnego z rajskimi wyspami Oceanii.

Mai Tai to bez wątpienia jedyny w swoim rodzaju drink, ponieważ dominuje w nim wyraźny smak migdałowego Amaretto, ciemnego i białego rumu, wraz z sokiem ananasowym i kroplą granadyny. A jeśli jesteś fanem rumu – ulubionego alkoholu Kapitana Jacka Sparrowa, to kombinacja z pysznym Disaronno, może okazać się ciekawą propozycją również dla Ciebie 😉

Jak przygotować drink Mai Tai?

mai tai drink z rumem

W internecie na pewno spotkasz wiele różnych przepisów na aperitif Mai Tai. Ich autorzy prześcigają się w pomysłowości, co chwila tworząc nowe wersje koktajlu. Ja na moim blogu postanowiłem użyć zarówno czarnego, jak i białego rumu, by w ten sposób uzyskać oryginalny smak i aromat. Ale jeśli chcesz zaoszczędzić trochę pieniędzy i utrzymać niski koszt drinka, dodaj tylko jeden rodzaj rumu (np. Bacardi).

Kolejną ciekawostką tego trunku jest to, że do jego przygotowania wiele osób rekomenduje użycie syropu cukrowego. Ja osobiście zawsze dodaję odrobinę grenadyny, tym samym personalizując jego smak i wygląd. W ten sposób, koktajl zyskuje naprawdę interesujący wygląd i przypomina nieco Tequilę Sunrise, ale oczywiście o odmiennym smaku.

Składniki:

  • biały rum – 0,8 uncji (25 ml)
  • ciemny rum – 0,8 uncji (25 ml)
  • Amaretto – 0,75 uncji (20 ml)
  • 60 ml soku ananasowego
  • 0,5 uncji (15 ml) grenadyny
  • kruszony lód
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do shakera dodaj kilka kostek lodu i po kolei wszystkie składniki (oprócz grenadyny), a następnie potrząśnij.
  2. Na dno szklanki wlej grenadynę, a następnie około 3-4 czubate łyżki kruszonego lodu.
  3. Teraz powoli przelej koktajl z szejkera do szklanki.
  4. Udekoruj cytryną, listkiem mięty, truskawką lub ananasem.
  5. Pamiętaj aby zamieszać koktajl, aby grenadyna (która zalega na dnie szklanki) wymieszała się z resztą trunku. Na zdrowie

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Mai Tai
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Średnia ocena:
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *