Masz ochotę na pyszny koktajl gazowany o smaku brzoskwini, który bez problemu przygotujesz w kilka minut? Jeśli tak, to czytaj dalej, ponieważ dzisiaj przygotowałem dla Ciebie pyszny włoski drink o nazwie – Bellini.
Aby przyrządzić ten letni trunek alkoholowy, będziemy potrzebować od 2 do 3 składników: dojrzałą brzoskwinię i Prosecco (włoskie wytrawne wino musujące). Niektórzy dodają również kilka kropel syropu malinowego, aby w ten sposób jeszcze bardziej podkreślić słodki smak trunku. Ja jednak sądzę, ze w przypadku włoskiego Belini „less is more„, dlatego pozostanę przy 2 składnikach. 🙂
Bellini – idealny do wznoszenia toastów

Koktajl Bellini to alkoholowy napój rodem z półwyspu Apenińskiego, serwowany głównie podczas letnich imprez. W przeciwieństwie do np. Negroni czy Aperol spritz, Belini idealnie nadaje się do wznoszenia toastów w trakcie przyjęć okolicznościowych. Dlatego też, trunek ten często gości na stołach przy okazji celebrowania ważnych wydarzeń (urodziny, rocznice).
Aby przygotować oryginalny Bellini, należy przede wszystkim zaopatrzyć się we włoskie wino musujące o nazwie Prosecco. Powinniśmy bez problemu je dostać w każdym większym supermarkecie. Niemniej ważny jest owoc! Wybierając świeże brzoskwinie, upewnij się, że są one bardzo dojrzałe i miękkie. A w sezonie zimowym możesz użyć mrożonej pulpy brzoskwiniowej.
Składniki:
- 4 dojrzałe brzoskwinie średniej wielkości
- 1 butelka Prosecco
- kawałki brzoskwini lub wiśnia do dekoracji
- *syrop malinowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Aby zrobić pulpę brzoskwiniową: Obierz owoce, przekrój na pół i usuń pestki.
- Dodaj kawałki brzoskwini do blendera lub robota kuchennego i miksuj, do uzyskania tzw. papki.
- Pulpę wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby ją schłodzić.
- Wlej 2 uncje (60 ml) schłodzonego puree brzoskwiniowego do małego kieliszka od wina, lub kieliszka od szampana.
- Wypełnij kieliszek do 3/4 zimnym Prosseco i delikatnie wymieszaj łyżeczką.
- Dopełnij koktajl kolejną porcją Prosecco, a następnie udekoruj plasterkiem brzoskwini lub wiśnią.
- Dodaj odrobinę syropu malinowego (opcjonalnie).
Inne artykuły i przepisy, które również mogą Cię zainteresować:





