Limoncello Spritz

Strona główna » Blog » Limoncello Spritz

Limoncello Spritz to niezwykle orzeźwiający szprycer, który łączy w sobie wytrawny smak włoskiego Prosecco, oraz słodko-kwaskowy akcent limoncello. Ten typowo włoski napój to, bez dwóch zdań, interesujący wybór na słoneczne lipcowo-sierpniowe dni. Tradycyjnie, podaje się go z plasterkiem cytryny, który dodatkowo podkreśla kwaskowy charakter drinka. Niektórzy barmani doradzają dorzucić do niego kilka kostek lodu, aby na dłużej zachował niską temperaturę i gasił pragnienie nawet w te nagorętsze dni lata.

Limoncello Spritz – wprowadzenie

limoncello spritz drink

Jak już napomknąłem, Limoncello Spritz wywodzi się z serca półwyspu Apenińskiego. Przygotowuje się go z cytrynowego destylatu – jednego z najbardziej tradycyjnych i uwielbianych słodkich likierów w rejonie Campania. Limoncello produkuje się z cytryn Sorrento lub Amalfi, które słyną z niespotykanego intensywnego aromatu (podobno dzięki śródziemnomorskiemu słońcu ;). Cały proces destylacji polega na tym, że skórki cytryn maceruje się w spirytusie, a następnie dodaje się do nich syrop cukrowy. Tak w duuuużym skrócie i uproszczeniu powstaje nasz likier o silnej, ale jakże przyjemnej, cytrusowej woni.

Przepis na Limoncello Spritz

Limoncello Spritz z roku na rok szybko zdobywa coraz to większą popularność na całym świecie, szczególnie wśród osób, które cenią sobie lekkie, orzeźwiające szprycery. Zawitał on także do Polski, gdzie zdążył już zaskarbić sobie serca wielu. Pomimo że nie jest tak znany jak chociażby jego kuzyn, Aperol Spritz, wiele osób zdąrzyło już odkryć jego wyjątkowe walory smakowe. Osobiście myślę, że Limoncello Szprycer zasługuje na szansę. Jak dla mnie jest do ciekawa alternatywa dla tych najpopularniejszych aperitifów. Ok, a teraz pora na prosty przepis poniżej.

limoncello koktajl

Składniki:

  • 1.5 uncji (45 ml) Limoncello
  • 2.5 uncji (75 ml) Prosecco
  • 1. 5 uncji (45 ml) wody gazowanej
  • kostki lodu
  • plaster cytryny do dekoracji
  • mięta do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kieliszek od wina polecam schłodzić – włóż go na kilka minut do zamrażarki.
  2. Teraz do kieliszka dodaj kilka kostek lodu, a następnie po kolei wlej: Limoncello, Prosecco, a na końcu uzupełnij do pełna wodą gazowaną.
  3. Udekoruj kawałkiem cytryny i/lub miętą i PRONTO! Nasz Limoncello Spritz jest gotowy :).

Limoncello – Historia

Limoncello to słodki, cytrusowy likier, rodem z Włoch. Od wielu już lat destyluje się go z cytryn Sorrento lub Amalfi – cytrusów znanych z niesamowitego aromatu. Historia alkoholu jest pełna mitów, legend i tak do końca nie jest wiadomo kto jest jego „wynalazcą„. Pewne jest, że limoncello to drink z długą historią, pochodzącą z regionów Campania, Kalabria, Sycylia i z wysp Capri.

Pierwsze wzmianki o nim sięgają początku XX wieku, kiedy to mieszkańcy wymienionych obszarów zwykli częstować gości cytrynowym likierem powitalnym. Istnieje jednak wiele legend, które informują, że limoncello mogło istnieć już wcześniej. Jedna z nich sugeruje, że to właśnie rybacy i rolnicy jako pierwsi wymyślili ów likier, aby ogrzewać się w chłodniejsze pory roku i w zimowe poranki.

Kolejna legenda mówi, że limoncello po raz pierwszy zostało wyprodukowane przez bogatą damę z wyspy Capri o nazwisku Maria Antonia Farace. Podobno Maria Antonia była w posiadaniu pięknego ogrodu porośniętego cytrynami i pomarańczami. To ona, zdaniem wielu, jako pierwsza miała stworzyć pierwszy przepis na ten włoski likier. Kilka dekad później, jej wnuk otworzył małą firmę, która produkuje limoncello według oryginalnego przepisu po dziś dzień.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Limoncello Spritz
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 13 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *