Aperol Sour

Strona główna » Blog » Aperol Sour

Aperol Sour to nic innego jak mieszanka słodko-gorzkiego likieru ze słonecznej Italii, wraz z kwaskowymi cytrusami i słodyczą syropu cukrowego. Piękną kompozycję (jak w przypadku większości drinków typu sour) uzupełnia apetyczna pianka. W skład klasycznego przepisu na Aperol Sour, oprócz włoskiego likieru, wchodzą: sok z limonki, lub pomarańczy, syrop cukrowy i białko jaja (opcjonalnie). Jak już wyżej napisałem, białko dodaje naszemu drinkowi gładkości i atrakcyjnej pianki. Osobiście, zamiast jajka, wolę korzystać z albuminy (suszone białka), a to dlatego, ponieważ proszek nie nadaje koktajlom (w mojej opinii) nieprzyjemnego zapachu. No ale to tylko moje prywatne zdanie. Wybój jak zawsze należy do Ciebie.

Aperol Sour – Przepis

aperol sour

Drink Aperol Sour to jeden wielki kontrast, w którym „spotykają i uzupełniają się” 3 smaki: słodkość, gorycz i kwasowość. A to z kolei sprawia, że obok Aperol Spritz, jest to jeden z moich ulubionych szybkich i prostych koktajli. Polecam!

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) Aperolu
  • 0.8 uncji (20 ml) świeżego soku z limonki (cytryny)
  • 0.8 uncji (20 ml) świeżego soku z pomarańczy
  • 0.5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
  • białko z jednego jajka, lub 2 łyżeczki albuminy (opcjonalnie)
  • kostki lodu
  • kawałek skórki/plaster cytryny, lub pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do shakera koktajlowego wrzuć trochę lodu i w kolejności: Aperol, soki, syrop cukrowy i opcjonalnie białko (ewentualnie albuminę).
  2. Zamknij shaker i energicznie szejkuj przez około 15 sekund.
  3. Przelej koktajl bez lodu do schłodzonej szklanki typu Old Fashioned.
  4. Udekoruj cytryną, lub pomarańczą.

Inne przepisy:

 

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Aperol Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 21 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *