Caipirinha z brazylijską Cachacą

Strona główna » Blog » Caipirinha z brazylijską Cachacą

Gotowi na brazylijski drink Caipirinha?! Jeśli tak, to zapraszam do lektury, ponieważ na dzisiaj postanowiłem podzelić się z Wami przepisem na jeden z moich ulubionych koktajli. Chodzi tutaj o egzotyczny drink rodem z Brazylii, który charakteryzuje się prostotą przygotowania i intensywnym smakiem Cachaçy.

Caipirinha to orzeźwiający i zarazem mocny drink, który łączy w sobie Cachacę, sok z limonki, cukier i odrobinę wody gazowanej. Ten pyszny napój alkoholowy serwuje się w barach i restauracjach na całym świecie; również w Polsce. Mimo tego, że w Europie przyjęło się dodawać do niego odrobinę wody gazowanej, tak naprawdę tradycyjna brazylijska receptura nic o niej nie wspomina! Oryginalny przepis a ten prosty drink łączy w sobie tylko 3 składniki. Oto one: destylat z trzciny cukrowej, sok z limonki i biały cukier.

Caipirinha – brazylijski drink z limonką

caipirinia caipirinha drink

W Internecie można znaleźć naprawdę wiele przepisów, ale większość z nich pomija bardzo ważny fakt! Otóż, żadko wspomina się o tym, aby usuwać z limonki jej białą środkową części (tzw. albedo), która nadaje drinkom niepożądany gorzki smak. Dlatego też, ja w moich przepisach zawsze radzę pozbywać się albedo, za każdym razem gdy „mamy do czynienia” z cytrusowym koktajlem (np. Mojito, lub Moscow Mule).

Podobnie jak pisco w Chile i wódka w Polsce, cachasa (po portugalsku „cachaça”) to narodowy alkohol Brazylijczyków. Nie dziwota zatem, że w kraju samby stawia się go na stole na każdym mniej, lub bardziej formalnym przyjęciu w gronie znajomych. Do przygotowania Caipirini możesz użyć dowolnej marki cachacy, którą znajdziesz w supermarkecie. Te najbardziej znane i zarazem dostępne w naszym kraju to: CanaRio, Cachaca 51, Pitu. W tym przepisie użyję Cachaçę 51, która jest jedną z moich ulubionych 🙂

Caipirinha – przepis

Caipirinha to prosty drink, który początkowo był przygotowywany przez robotników na plantacjach trzciny cukrowej w Brazylii. Z czasem, drink zyskał popularność wśród wszystkich warstw społecznych i stał się symbolem brazylijskiego stylu życia i gościnności. Dziś jest serwowany w barach i restauracjach na całym świecie i wyróżnia się głębokim aromatem i smakiem.

Caipirinha jest znana ze swojego intensywnego cytrusowego smaku, który jest równoważony słodkością cukru i mocą cachaçy. Jest to idealny koktajl na upalne dni i nocne imprezy. Przekonaj się o tym sam@! Przepis znajdziesz poniżej:

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) cachacy
  • 1 limonka pokrojona na ćwiartki
  • 3 łyżeczki białego cukru
  • kruszony lód
  • gazowana woda mineralna (opcjonalnie)
  • 1-2 plasterki limonki do dekoracji

drink caipirinha

Przygotowanie:

  1. Pokrój limonkę na ćwiartki, a następnie małym nożykiem usuń białą część (albedo) z jej środka.
  2. Do średniej wielkości szklanki dodaj oczyszczone kawałki limonki i cukier.
  3. Używając możdżenia barmańskiego, delikatnie naciskaj owoc, aby wycisnąć z niego sok (nie miażdż limonki).
  4. Dodaj cachacę i wszystko razem wymieszaj łyżką barmańską.
  5. Następnie dodaj pokruszony lód, odrobinę wody gazowanej i ponownie wymieszaj koktajl. W razie potrzeby dodaj jeszcze więcej pokruszonego lodu, aż do wypełnienia szklanki.
  6. Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszego brazylijskiego drinka plasterkiem limonki.

Caipirinha – trochę historii

Jedna z najbardziej prawdopodobnych teorii mówi, że po raz pierwszy przygotowano drink Caipirinho-podobny już w XIX! Dokonali tego brazylijscy rolnicy, szukając prostego i taniego lekarstwa na trapiące ich przeziębienia i dolegliwości. Sok z limonki był używany wówczas jako środek przeciwskurczowy i witaminowy, cukier pomagał łagodzić gorączkę, a cachaça, (ze względu na swoje właściwości dezynfekujące), przeciwdziałała infekcjom.

Inna teoria przypisuje początki Caipirinha z regionem Piracicaba w stanie São Paulo, gdzie robotnicy z plantacji trzciny cukrowej łączyli cachaçę z limonką i cukrem, przygotowując w ten sposób orzeźwiająco-krzepki drink po ciężkim dniu pracy. Słowo „caipira” w języku portugalskim dosłownie oznacza „wiejski„, co może wskazywać na wiejskie korzenie tego koktajlu.

Co to jest Cachaca?

likier cachaca

Cachaça to brazylijski destylat z wysoką zawartością alkoholu (około 35%), który produkuje się z fermentowanego soku pozyskiwanego z trzciny cukrowej. Jest to jeden z najbardziej popularnych alkoholi w Brazylii i stanowi kluczowy składnik wielu koktajli, jak Caipirinia z Morwą i inne.

Choć cachaça jest często porównywana do rumu, to jednak różni się od niego sposobem produkcji. Otóż, większość rumów jest destylowana z melasy, czyli subproduktu pochodzącego z cukru. Cachaça, z kolei, jest elaborowana bezpośrednio z soku z trzciny cukrowej, co daje jej charakterystyczny, unikalny smak i aromat.

Likier Cachaça jest produkowany już od ponad 400 lat! Warto także zaznaczyć, że istnieją dwie główne odmiany: „branca” (biała) i „amarela” (żółta). Biała cachaça jest zazwyczaj butelkowana bezpośrednio po destylacji; posiada mocniejszy smak i wyrazisty aromat. Z kolei odmiana żółta leżakuje w beczkach drewnianych! Proces ten nadaje jej głębszego smaku z wyrazistymi nutami drewna, oraz pięknego złocistego koloru.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Caipirinia (Caipirinha)
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *