Grzaniec Galicyjski

grzane wino
Strona główna » Blog » Grzaniec Galicyjski


Zima w pełni i założe się, że niskie temperatury jeszcze trochę potrzymają. W końcu mamy dopiero środek lutego. A gdy za oknem ciemno, mróz i śnieżyca, warto zostać w domu i przygotować tzw. Grzaniec Galicyjski. Przepis na ten drink z czerwonym winem jest prosty, toteż zamiast kupować gotowca w sklepie spożywczym, warto przygotować go samemu. Za chwię w kilku prostych krokach przedstawię jak to zrobić 🙂

Grzaniec Galicyjski z czerwonym winem

grzaniec galicyjski przepis

Do zrobienia grzańca galicyjskiego warto wybrać dobrej jakości czerwone wino. Ja zazwyczaj wybieram chilijskie, bądź francuskie. Ale właściwie, to nie ma tutaj reguły. Ważne, żeby było ono raczej wytrawne, lub półwytrawne.

Ok, wino już mamy. Teraz czas zebrać potrzebne przyprawy. Absolutny „must have” to: cynamon, imbir i gałka muszkatałowa w proszku, oraz parę goździków, które spotęgują smak. Aby przepis na Grzaniec Galicyjski był kompletny, musimy uzupełnić go o pomarańczę i trochę miodu.

Nasz grzaniec świetnie rozgrzeje w zimową porę, oraz umili chwile we dwoje w domu, przy jakimś romantycznym seansie. Osobiście lubię przygotowywać grzane wino w okresie Świąt Bożego Narodzenia i częstować nim pełnoletnich domowników 🙂 Na koniec dodam, że do poniższego przepisu dorzucę kilka kropel koniaku. Nie jest to co prawda obowiązkowe, ale dodaje ten ekstra smaczek…

Składniki:

  • przyprawy: cynamon, imbir, gałka muszkatałowa i goździki
  • butelka czerwonego wina (wytrawne, lub półwytrawne)
  • 150 ml koniaku (ewentualnie rumu) – opcjonalnie
  • pomarańcza pokrojona w plasterki
  • trochę miodu

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej całą butelkę wina i opcjonalnie 150 ml koniaku (lub rumu)
  2. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj je go naszego grzańca. Wzmocnią one smak drinka i zapewnią mu niepowtarzalny, typowo świąteczny aromat.
  3. Teraz postaw garnek na ogień i podgrzej do temperatury 70-80 stopni Cesjusza. Uważaj, aby nie zagotować! W przeciwnym razie alkohol wyparuje, a tego nie chcemy 😉
  4. Wyłącz gaz i dodaj pokrojoną w plasterki pomarańczę, oraz opcjonalnie trochę miodu. Wymieszaj i odstaw na 5/10 minut i gotowe.

Przeczytaj także:

Zobacz także:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Grzaniec Galicyjski
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.