Daiquiri to jeden z najbardziej kultowych koktajli na naszej planecie, który zdobył rozgłos już w latach 20-tych XX wieku. Zalożę się, że nie raz już o nim słyszał@ś, a może nawet próbował@ś. Ale czy wiesz jak go przygotować?
Otóż, istnieją różne owocowe odmiany Daiquiri, jak na przykład malinowa, mango, czy ta bardziej na topie: Truskawkowa Daiquiri. Ale jest też wersja klasyczna, którą przedstawiam poniżej.
Ten prosty i jednocześnie dostojny koktajl, stanowi połączenie 3 łatwo dostępnych składników: rumu, soku z limonki i syropu cukrowego. Samo przygotowanie napitka też nie sprawi kłopotu, zatem nie taki diabeł straszny jak go malują… Dodam jeszcze, że podobno swego czasu trunkiem lubił delektować się sam prezydent Stanów zjednochonych J.F. Kennedy, czy pisarz Ernest Hemingway. A co jeszcze o nim wiemy?
Pierwsze zapiski o naszym drinku z rumem pochodzą z Kuby z początku XX wieku. Jak doszukałem tu i ówdzie, nazwa koktajlu może pochodzić od plaży, małej wsi, lub kopalni znajdującej się w pobliżu miasta Santiago de Cuba. Tak do końca nie wiadomo. Ale według pogłosek, to właśnie w okolicach miejscowości Santiago, amerykański inżynier Jennings Stockton Cox po raz pierwszy zmieszał sobie biały rum z sokiem z limonki i cukrem, tworząc w taki oto sposób nowy drink: Daiquiri.
Aperitif zyskał sporo na sławie w Stanach Zjednoczonych już po I Wojnie Światowej, zwłaszcza podczas prohibicji, kiedy to amerykańscy turyści chętnie przybywali na Kubę celem „degustacji” legalnych alkoholi. Nieco później, bo w latach 40. i 50. XX wieku, drink stał się symbolem amerykańskiego stylu życia, często szczycąc swoją obecnością zarówno w Hollywood, jak i na wszelakich imprezach towarzyskich.