Daiquiri – klasyk wśród klasyków

Strona główna » Blog » Daiquiri – klasyk wśród klasyków

Daiquiri to jeden z najbardziej kultowych koktajli na naszej planecie, który zdobył rozgłos już w latach 20-tych XX wieku. Zalożę się, że nie raz już o nim słyszał@ś, a może nawet  próbował@ś. Ale czy wiesz jak go przygotować?

daiquiri drink

Otóż, istnieją różne owocowe odmiany Daiquiri, jak na przykład malinowa, mango, czy ta bardziej na topie: Truskawkowa Daiquiri. Ale jest też wersja klasyczna, którą przedstawiam poniżej.

Ten prosty i jednocześnie dostojny koktajl, stanowi połączenie 3 łatwo dostępnych składników: rumu, soku z limonki i syropu cukrowego. Samo przygotowanie napitka też nie sprawi kłopotu, zatem nie taki diabeł straszny jak go malują… Dodam jeszcze, że podobno swego czasu trunkiem lubił delektować się sam prezydent Stanów zjednochonych J.F. Kennedy, czy pisarz Ernest Hemingway. A co jeszcze o nim wiemy?

Daiquiri – Historia

Pierwsze zapiski o naszym drinku z rumem pochodzą z Kuby z początku XX wieku. Jak doszukałem tu i ówdzie, nazwa koktajlu może pochodzić od plaży, małej wsi, lub kopalni znajdującej się w pobliżu miasta Santiago de Cuba. Tak do końca nie wiadomo. Ale według pogłosek, to właśnie w okolicach miejscowości Santiago, amerykański inżynier Jennings Stockton Cox po raz pierwszy zmieszał sobie biały rum z sokiem z limonki i cukrem, tworząc w taki oto sposób nowy drink: Daiquiri.

Aperitif zyskał sporo na sławie w Stanach Zjednoczonych już po I Wojnie Światowej, zwłaszcza podczas prohibicji, kiedy to amerykańscy turyści chętnie przybywali na Kubę celem „degustacji” legalnych alkoholi. Nieco później, bo w latach 40. i 50. XX wieku, drink stał się symbolem amerykańskiego stylu życia, często szczycąc swoją obecnością zarówno w Hollywood, jak i na wszelakich imprezach towarzyskich.

Rodzaj rumu i prezentacja

prezentacja daiquiri

Przygotowując tradycyjny koktajl Daiquiri należy użyć białego rumu, który jest lekki, przez co nie dominuje nad innymi składnikami. Popularne marki to np. Bacardi, Havana Club, czy Mount Gay. Niektóre wersje przepisu, dla bardziej rozbudowanego profilu smakowego i aromatu, dopuszczają także użycie rumu złocistego.

Ciekawostką jest, że na początku istnienia, Daiquri podawany był w wysokich szklankach z dodatkiem zwykłego (sypanego) cukru. Dopiero po II Wojnie Światowej, ktoś wpadł na super pomysł – aby cukier rozpuścić. Jakoś w ogóle mnie to nie dziwi; w końcu jak wszyscy wiemy, cukier słabo rozpuszcza się w zimnej wodzie z lodem.

Daiquiri – Przepis

Zaraz się przekonasz, że przepis na Daiqiuri to „łatwizna”, jako że składa się tylko z 3 elementów: rumu, soku z limonki i syropu cukrowego. Do jego przyrządzenia będziemy także potrzebować trochę lodu, no i szejker barmański. Całość serwuje się w kieliszku od margarity (lub małym kieliszku) i ozdabia kawałkiem skórki od limonki. Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 1.2 uncji (50 ml) białego rumu
  • 0.8 uncji (25 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 0.5 (15 ml) syropu cukrowego
  • lód
  • skórka limonki jako ozdoba

daikiri z rumem

Przygotowanie:

  1. W shakerze z kilkoma kostkami lodu połącz rum, sok z limonki i syrop cukrowy.
  2. Energicznie wstrząśnij przez kilka sekund.
  3. Przecedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
  4. Dekoruj plasterkiem, lub skórką od limonki.

*Daiquiri to koktajl, który można nieco modyfikować, dodając do niego na przykład różne syropy, czy owoce. Warto jednak pamiętać, że z założenia jest to prosty i elegancki drink na bazie rumu. No a do tego tani, zatem w sezonie letnim zachęcam do korzystania z owoców, które akurat mamy pod ręką. Moje ulubione to truskawki…

Inne przepisy:

 

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Daiquiri
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *