Kawa po Wiedeńsku

Kawa po wiedeńsku, zwana także „Wiener Melange„, to jak nie trudno się domyślić, tradycyjny sposób przyrządzania kawy w stolicy Austrii – Wiedniu. Jest to nic innego jak mieszanka espresso, gorącego mleka i pianki mlecznej (często przyrządza się ją także z bitą śmietaną, oraz czekoladą). Chodzą słuchy, że w samym Wiedniu można również dostać wersję z […]

Kawa po Wiedeńsku Read More »

Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu

Nalewka z kwiatów czarnego bzu to świetny dodatek do różnych drinków i koktajli. Przyrządza się ją poprzez macerowanie kwiatów czarnego bzu w spirytusie, lub wódce, z dodatkiem cukru, wody, cytryny i limonki. Czarny bez (Sambucus nigra) rośnie dziko w różnych regionach Europy, Azji i Afryki Północnej i wyróżnia się bardzo przyjemnym zapachem. Doczytałem nawet, że

Nalewka z Kwiatów Czarnego Bzu Read More »

Aperol Sour

Aperol Sour to nic innego jak mieszanka słodko-gorzkiego likieru ze słonecznej Italii, wraz z kwaskowymi cytrusami i słodyczą syropu cukrowego. Piękną kompozycję (jak w przypadku większości drinków typu sour) uzupełnia apetyczna pianka. W skład klasycznego przepisu na Aperol Sour, oprócz włoskiego likieru, wchodzą: sok z limonki, lub pomarańczy, syrop cukrowy i białko jaja (opcjonalnie). Jak

Aperol Sour Read More »

Campari Soda

Campari soda to doskonały aperitif do podania przed posiłkiem, który szybko pobudzi apetyt. Choć samym likierem Campari można delektować się na różne sposoby (np. jako Campari Tonic), to właśnie mieszanka z sodą należy do tych najbardziej charakterystycznych i cenionych. Oficjalny przepis na nasz napitek to 3:1 na korzyść sody, jednak bez problemu można go dostosować

Campari Soda Read More »

Godmother z Amaretto

Godmother to słodka odmiana dobrze znanego drinku z whiskey i amaretto o nazwie „Godfather„. Trunek „Ojciec Chrzestny” prawdopodobnie zyskał na popularności po premierze filmu z 1972 roku o takim samym tytule. Z kolei „Matka Chrzestna” to jego żeńska wersja, z tym że zamiast whisky, korzysta się tutaj z wódki. Obydwa drinki są bardzo proste do

Godmother z Amaretto Read More »

Rattlesnake

Drink „Rattlesnake” to koktajl na bazie whiskey, którego (w zależności od barmana) przygotowanie może się różnić. Jedna z tych najbardziej popularnych wersji to ta z żytnią whisky, białkiem jajka, sokiem z limonki, syropem cukrowym i uwaga: absyntem. Po wymieszaniu wszystkich składników, nasz mocny drink z whiskey zwykle serwuje się w  schłodzonym kieliszku koktajlowym. Rattlesnake –

Rattlesnake Read More »

Hemingway Daiquiri

Hemingway Daiquiri to orzeźwiająca odmiana klasycznego drinku Daiquiri, nazwana na cześć amerykańskiego pisarza Ernesta Hemingwaya. W różnych źródłach czytamy, że to właśnie dla Hemingwaya, właściciel baru La Floridita na Kubie, Constantino Ribalaigua, stworzył specjalną wersję daikiri. Dlaczego była ona specjalna? Otórz, dlatego, ponieważ pisarz, który cierpiał na cukrzycę, preferował drinki z mniejszą ilością cukru, przez

Hemingway Daiquiri Read More »

Michelada – z piwem i sokiem pomidorowym

Michelada to popularny meksykański trunek na bazie piwa, który (jak się uprzemy) możemy porównać do tej słynnej Krwawej Mary. Klasyczna „Miczelada” to prosty drink, który łączy piwo z sokiem pomidorowym, angielskim sosem Worcestershire, limonką, i pikantnymi przyprawami. Jak nietrudno się domyślić, taka mieszanka tworzy koktajl o dość unikalnym smaku. Doczytałem nawet gdzieś tam w Internecie,

Michelada – z piwem i sokiem pomidorowym Read More »

Bramble – połączenie ziół i jeżyn

Bramble to całkiem popularny drink koktajlowy, stworzony w latach 80. XX wieku przez brytyjskiego barmana Dicka Bradsella. Tak w skrócie: jest to owocowy i orzeźwiający trunek, który łączy w sobie smakowitą kompozycję: ginu, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, syropu cukrowego, oraz likieru jeżynowego (może być kupny, ale także możesz łatwo przygotować takowy w domu). Bramble

Bramble – połączenie ziół i jeżyn Read More »