Pina Colada to koktajl, który kojarzy się nam z imprezą, szumem morza, muzyką i dobrą przygodą. Nic w tym dziwnego, ponieważ ten egzotyczny drink łączy w sobie typowo wakacyjne smaki: kokos + ananas.

Podobnie jak Negroni, czy Mojito, również i Pinia Colada to jeden z najpopularniejszych alkoholowych trunków na świecie, który „podobno” smakuje najlepiej podczas letnich prywatek 🙂 Ten kremowy koktajl zyskał szybko na sławie już w 1979 roku, po tym jak Rupert Holmes zaśpiewał piosenkę: „The Piña Colada song” i można powiedzieć, że tym samym rozpoczął jego „erę”, która trwa po dziś dzień.
Przygotowanie tego napoju jest naprawdę łatwe i nie wymaga szejkera barmańskiego. Należy po prostu dodać wszystkie składniki do blendera, zmiksować i voila! Jako, że osobiście wolę drinki, w których wyraźnie wyczuwalny jest alkohol, postanowiłem dodać do mojej wersji Pinia Colady nieco więcej Malibu! Oczywiście jest to kwestia gustu, dlatego zalecam, aby każdy z was popróbował ze składnikami i wybrał taką wersję, która mu najbardziej odpowiada 🙂
W poniższym przepisie dorzucam także kilka kostek lodu, aby dać mojej Pina Coladzie konsystencję smoothie!
Składniki:
– 2.5 uncje (75 ml) rumu kokosowego (Malibu)
– 1.5 oz (45 ml) mleka kokosowego
– 2.5 oz (75 ml) soku z ananasa
– 3 kostki lodu
– liść od ananasa i wisienka dla dekoracji
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj: kostki lodu, Malibu, mleko kokosowe i sok ananasowy.
- Miksuj kilkadziesiąt sekund aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
- Wlej całą zawartość (bez piany) do wysokiej szklanki.
- Udekoruj koktajl liściem od ananasa i wiśnią konserwową.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:





