Krwawa Mary

Strona główna » Blog » Krwawa Mary


Krwawa Mary to kolejny klasyczny drink z ponad 100 letnią historią, którego nie mogło zabraknąć na moim blogu. Bloody Mary to bez wątpienia jeden z najstarszych koktajli na bazie wódki na świecie, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą już z 1920 roku.

Za prekursora dzisiejszego trunku uznaje się niejakiego Fernando Petiot, który po raz pierwszy miał wymieszać wódkę właśnie z sokiem pomidorowym na początku lat 20-stych ubiegłego stulecia. Pierwotnie, przepis na Krwawą Mary był bardzo ubogi i tak naprawdę składał się tylko z wódki i soku. Z czasem wzbogacił się jednak o inne składniki, takie jak sosy tabasco i worcestershire, sok z cytryny, kawałek selera, czy ogórek!

Krwawa Mary z sokiem pomidorowym

krwawa mary z wódką

Na pierwszy rzut oka, mieszanie wódki z sokiem pomidorowym może Ci się wydać nieco dziwne. Założę się też, że nie wszystkim smak drinka przypadnie do gustu. Osobiście jednak uważam, że należy dać mu szansę, ponieważ Bloody Mery jest idealny jako aperitif przed obiadem/kolacją. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie istnieje jeden i słuszny przepis na Krwawą Mary. Oznacza to, że możesz do niego dodać praktycznie to co tylko ci się podoba. Ja osobiście lubię pikantne smaki, także w mojej wersji, drink musi zawierać solidną dawką sosu tabasco i czarnego pieprzu. Przy okazji dorzucam też gałązkę selera naciowego, którą na końcu zjadam.

Nazwa koktajlu pochodzi od Marii Tudor – córki władcy Henryka VII, który panował w Anglii w XVI wieku. Córka, znana również jako Krwawa Maryja, była szczególnie okrutna, prześladując protestantów podczas prób przywrócenia katolicyzmu w Anglii. Jednym zdaniem – ścinała głowy i stosowała potworne tortury na tych osobach, które sprzeciwiały się jej katolickim doktrynom…

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) wódki
  • 0,5 uncji (15 ml) soku z cytryny
  • 5 uncji (150 ml) soku pomidorowego
  • 3 – 4 krople tabasco (ja dodaję około 6 ;))
  • 6 kropli sosu angielskiego worcestershire
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • gałązka selera
  • kawałek cytryny
  • 2 plasterki ogórka
  • lód

Przygotowanie:

  1. Do szejkera barmańskiego dodaj: wódkę, sok pomidorowy, sok z cytryny, sos tabasco, sos worcestershire, sól, pieprz i kilka kostek lodu.
  2. Wstrząśnij energicznie przez kilkanaście sekund, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają.
  3. Włóż 3-4 kostki lodu do wysokiej szklanki i przelej do niej drink z shakera.
  4. Udekoruj gałązką selera, platerkiem ogórka i ćwiartką cytryny. Gotowe!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Krwawa Mary
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry