Grzane piwo

Strona główna » Blog » Grzane piwo

Grzane piwo to jeden z moich ulubionych jesiennych trunków. Przez ostatnie lata regularnie przygotowuję go z okazji między innymi Haloween, oraz gdy za oknem zimno, ciemno i plucha. Pyszny, cieplutki, o zmysłowej woni przypraw korzennych, tj cynamonu, goździków i do osłody trochę miodu. Gorąco polecam poniższy przepis na ten smakowity drink.

Mówią, że grzaniec z piwa, z miodem i pomarańczą jest świetny na przeziębienie. Szczerze, to sam jeszcze nie próbowałem, ale znajomi mówią, że naprawę pomaga. Nie omieszkam wypróować następnym razem jak się przeziebię, a w międzyczasie wierzę na słowo.

Jak zrobić grzane piwo?

grzane piwo - grzaniec

Tak jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w składnikach, a przede wszystkim w tym najważniejszym – piwie ;). Dlatego też, do przygotowania grzańca na moim blogu postanowiłem użyć mojego ulubionego – kraftowego piwa przenicznego (nazwy nie podam, żeby nie robić reklamy). Grzane piwo to żadna filozofia. Wystarczy ulubiony lager wlać do garnka, a następnie podgrzewając, dodać wybrane przyprawy, odrobinę miodu i po chwili otrzymujemy rozgrzewający trunek.

W tym poście przedstawię Wam 2 sposoby na domowego grzańca (z miodem i z jajkiem). Mam nadzeiję, że obie wersje przypadną wam do gustu. Zaczynamy!

Grzane piwo z miodem

Do poniższego przepisu na grzane piwo z miodem gorąco polecam browar pszeniczny, bądź Pale Ale. Chociaż zwykłe jasne też może być.

Składniki:

  • 0,5 litra piwa
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 2 krążki pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do garnka po kolei dodaj wszystkie składniki (oprócz miodu).
  2. Podgrzej na małym ogniu (mieszając), uważając przy tym, aby nie zagotować.
  3. Wyjmij goździki, oraz pomarańcze i rozlej do żaroodpornych szklanek.
  4. Na koniec dodaj miód, wymieszaj aż się rozpuści i voila – grzaniec z piwa gotowy.

Grzane piwo z jajkiem

grzane piwo z jajkiem

Grzane piwo z jajkiem jest podobno świetne na przeziębienie (tak mówią). Szczerze, to jeszcze nie próbowałem, ale przy następnej okazji wypróbuję i dam znać. Pewne jest, że domowy grzaniec z jajkiem doskonale rozgrzewa i krzepi podczas chłodnych jesienno-zimowych wieczorów. Przepis poniżej:

Składniki:

  • 0,5 litra piwa lager
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta świeżo posiekanego imbiru

Przygotowanie:

  1. Goździki wraz z laską cynamonu dodaj do garnka, a następnie wlej piwo.
  2. Rozetrzyj osobno  żółdka wraz z cukrem, imbirem i gałką muszkatałową na jednolitą, puszytą masę.
  3. Teraz podpal gaz i przygotowany wcześniej kogel-mogel powoli wlej do garnka z piwem.
  4. Podgrzej grzańca na małym ogniu (uważaj aby nie zagotować), co jakiś czas mieszając.
  5. Rozlej do odpornych na wysoką temperaturę szklanek.

Inne przepisy:

Zobacz także:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Grzane piwo
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.