Aperol Spritz

Strona główna » Blog » Aperol Spritz


Aperol Spritz z Prosecco to jeden z moich ulubionych drinków! W poniższym przepisie oprócz włoskiego wina musującego dodaję kilka kropel świeżego soku z pomarańczy i w ten sposób otrzymuję ekstra orzeźwiający aperitif.

aperol spritz przepis

W większości przepisów na Aperol Spritz, które spotkałem w internecie, ich autorzy używają gazowanej wody mineralnej. Ja jako zagorzały miłośnik drinków słodkich, zamiast wody, wolę dodać trochę soku pomarańczowego. Wydaje mi się, że Aperol Spritzer smakuje dużo lepiej właśnie z sokiem, który to z kolei nadaje mu delikatną i specyficzną słodkość.

Ten popularny drink z półwyspu Apenińskiego został „wynaleziony” w latach 50-tych w Wenecji i szybko zyskał sławę w rejonie północnych Włoszech. A inspiracją do jego powstania była mieszanka białego wina i wody gazowanej, którą miejscowi Włosi pijali jako aperitif.

Przepis na Aperol Spritz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i z pewnością sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni i podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich. Osobiście lubię ten napój alkoholowy ze względu na połączenie dwóch smaków: gorzkiego i słodkiego, które pobudzają apetyt przed jedzeniem.

Składniki:

1.5 uncje (45 ml) Aperol
2.5 uncje (75 ml) Prosecco
0.75 un (20 ml) sok pomarańczowy
– 3 kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Dodaj 3 kostki lodu do wysokiej szklanki lub kieliszka.
  2. Wlej najpierw schłodzone Prosecco, a następnie Aperol.
  3. Dodaj ostrożnie sok pomarańczowy wlewając go na kostki lodu. Dzięki temu koktajl będzie miał bardzo atrakcyjną prezentację dwóch warstw o ​​różnych kolorach.
  4. Umieść plasterek pomarańczy lub cytryny do dekoracji.


Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Apero Spritz
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry