Aperol Spritz z Prosecco to jeden z moich ulubionych drinków! W poniższym przepisie oprócz włoskiego wina musującego dodaję kilka kropel świeżego soku z pomarańczy i w ten sposób otrzymuję ekstra orzeźwiający aperitif.

W większości przepisów na Aperol Spritz, które spotkałem w internecie, ich autorzy używają gazowanej wody mineralnej. Ja jako zagorzały miłośnik słodkich drinków, zamiast wody, wolę dodać trochę soku pomarańczowego. Wydaje mi się, że Aperol Spritzer smakuje dużo lepiej właśnie z sokiem, który to z kolei nadaje mu delikatną i specyficzną słodkość.
Ten popularny drink z półwyspu Apenińskiego został „wynaleziony” w latach 50-tych w Wenecji i szybko zyskał sławę w rejonie północnych Włoszech. A inspiracją do jego powstania była mieszanka białego wina i wody gazowanej, którą miejscowi Włosi pijali jako aperitif.
Przepis na Aperol Spritz jest bardzo łatwy w przygotowaniu i z pewnością sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni i podczas wszelkiego rodzaju spotkań towarzyskich. Osobiście lubię ten napój alkoholowy ze względu na połączenie dwóch smaków: gorzkiego i słodkiego, które pobudzają apetyt przed jedzeniem.
Składniki:
– 1.5 uncje (45 ml) Aperol
– 2.5 uncje (75 ml) Prosecco
– 0.75 un (20 ml) sok pomarańczowy
– 3 kostki lodu
Przygotowanie:
- Dodaj 3 kostki lodu do wysokiej szklanki lub kieliszka.
- Wlej najpierw schłodzone Prosecco, a następnie Aperol.
- Dodaj ostrożnie sok pomarańczowy wlewając go na kostki lodu. Dzięki temu koktajl będzie miał bardzo atrakcyjną prezentację dwóch warstw o różnych kolorach.
- Umieść plasterek pomarańczy lub cytryny do dekoracji.
Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:
Zobacz także:





