Chai Latte o Cudownym Aromacie

Strona główna » Blog » Chai Latte o Cudownym Aromacie

Rozgrzewająca Chai Latte to aromatyczny napój na bazie świeżo palonej czarnej herbaty. Wyjątkowość i wykwintny smak dodają jej przecudnie pachnące przyprawy wraz z nutką słodyczy. Trunek powstał w Indiach, dzięki zamiłowaniu do aromatycznych przypraw ich mieszkańców i szybko zyskał sławę na całym świecie.

Chai Latte – przepis z indyjskimi tradycjami

chai latte przepis

Herbata kojarzy się zazwyczaj z Wielką Brytanią i godziną 5 o’clock, czyli idealną porą na odpoczynek i degustecję napojem. Jednak w przypadku Chai Latte jest nieco inaczej; a to wszystko dzęki swoim indyjskim korzeniom. Otóż, nasz trunek zyskał popularność właśnie dzięki smiałym podobojom Brytyjczyków w kierunku Azji.

Herbatę najpierw przywieziono do Europy statkami, aby później zacząć ją pić zalewając wodą jej wysuszone liście. Z czasem sposób spożywania zioła przybrał różnorodne formy i modyfikacje. Tak między innymi powstała Chai Latte, idealna do popijania w chłodne jesienne wieczory, oraz rześkie wiosenne dni.

Chai Latte – Przepis

Przepis na Chai Latte nie jest wcale tak skomplikowany jak co niektórym może się wydawać. Wszystkie składniki, które składają się na ten napój rodem z Indii znajdziesz w swojej kuchni. A jakie przyprawy wybierzesz, tak naprawdę zależy od Twoich indywidualnych upodobań. Indyjska wersja zawiera obok mocnej czarnej herbaty i mleka kardamon, czarny pieprz, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, imbir lub gwiazdki anyżu … a nawet uwaga – kawę.

Składniki:

  • 0.5 litra wody
  • 2 torebki mocnej herbaty (najlepiej odmiana Darjeeling lub Assam)
  • 300 ml mleka zwierzęcego, lub roślinnego (owsianego, migdałowego, sojowego)
  • 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren kardamonu
  • laska cynamonu,
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • 5 plasterków obranego imbiru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru. Ewentualnie 2 łyżki miodu, bądź syropu z agawy

Sposób przgotowania:

  1. Pół litra wody wolno gotujemy. W tym samym czasie, w moździerzu tłuczemy razem przyprawy (kardamon, czarny pieprz, anyż, pół laski cynamonu – wybór przypraw według uznania) i odstawiamy.
  2. Osobno rozbijamy drugą część cynamonu, oraz również osobno miażdżymy obrany i pokrojony w plasterki imbir.
  3. Następnie do gotującej się wody wsypujemy po kolei rozdrobnione przyprawy (w tym jedną część laski cynamonu, druga zmiażdżona posłuży do dekoracji).
  4. Całość gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy brązowy cukier/miód lub syrop z agawy.
  5. Do gotującej się wody z przyprawami wrzucamy torebki herbaty. Jeśli chcesz „podkręcić” nieco smak Chai Latte, dodaj do niej kilka ziaren ”świeżo palonej” kawy.
  6. Następnie całość gotujemy ok 3 minuty, przecedzamy przez sitko i wlewamy do kubka.
  7. W osobnym naczyniu zagotowujemy mleko. Gdy opadnie, ubijamy blenderem, trzepaczką lub spieniaczem do mleka na puszystą piankę.
  8. Napój wlewamy do kubka lub szklanki, dolewamy mleczną piankę i na wierzchu obsypujemy cynamonem. Smacznego 🙂

Inne przepisy i artykuły:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Chai Latte
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *