Negroni

Strona główna » Blog » Negroni


Dzisiaj przygotujemy jeden z najbardziej popularnych drinków na świecie, który zna chyba każdy barman na kuli ziemskiej – Negroni. Jest to koktajl wysokoprocentowy dla miłośników trunków o krzepkim smaku i bogatym aromacie.

Ponad 100 letnia historia Negroni!

Jako że o Negronim po raz pierwszy usłyszano już w 1919 roku, drink ten niedawno obchodził swoje stulecie istnienia. A jak powstał? Legenda głosi, że pewnego dnia, pewnemu włoskiemu hrabiemu znudziło się spożywanie ciągle tego samego mocnego drinku alkoholowego (campari + czerwony wermut) i nakazał swojemu barmanowi, aby ten przygotował mu jakiś specjalny koktajl. Ów barman wyszedł z inicjatywą dodania do istniejącego już przepisu uncję ginu i tak powstał koktajl, który z czasem odziedziczył nazwę po słynnym arystokracie włoskim: Negroni.

Wiecie, że istnieje na świecie tzw. Tydzień Negroni, w którym to świętuje się jego powstanie?! Tak, to prawda! Ten koktajl rodem z półwyspu Apenińskiego od 2013 roku obchodzi swój dzień, w którym to różne bary z całego świata łączą się zbierając fundusze, które to z kolei trafiają do różnych organizacji charytatywnych. Świetna inicjatywa!

Zapoznaj się z naszym przepisem i przekonaj się jak łatwo i szybko można przyrządzić ten floriański koktajl z 3 różnych alkoholi i bez użycia szejkera barmańskiego. Do działa! 🙂

Składniki:

– 1 uncja (30 ml) Gin
– 1 un (30 ml) campari
– 1 un (30 ml) wermuth rosso
– 3 kostki lodu
– pół plasterka pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do szklanki od whiskey dodaj wszystkie składniki.
  2. Dodaj lód do szklanki i za pomocą łyżeczki barmańskiej mieszaj przez około 20 sekund.
  3. Udekoruj pomarańczą i gotowe!


Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Negroni
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry