Nalewka z Pigwy

Strona główna » Blog » Nalewka z Pigwy

Nalewka z Pigwy na spirytusie, znana także jako pigwówka, zyskuje ostatnio sporą popularnosć w naszym kraju. W wielu supermarketach można ją dostać bez większego problemu. Ale po co kupować, skoro można ją samemu przygotować z własnych owoców (ewentualnie tych kupionych na straganie)?

Najlepsza nalewka z pigwy to ta przygotowana w okresie jesiennym (około października). Wtedy to bowiem dojrzewają owoce drzewa pigwowego; a wiadomo: świeże i dorodne owoce = pyszny efekt końcowy. Podobnie jak w przypadku nalewki z aronii, dzisiejszy przepis na pigwówkę również pochodzi z zasobnych zbiorów mojej babci, która swego czasu, praktycznie nie wychodziła z kuchni 😉

Nalewka z Pigwy na spirytusie

nalewka z pigwy przepis od babci na spirytusie

Drzewo pigwowe charakteryzuje się dość sporymi, podobnymi do gruszki owocami w kolorze żółtym. Owoc sam w sobie jest dość twardy i w Polsce osiąga około 10 cm średnicy. Osobiście sądzę, że idealnie nadaje się on nie tylko do przetworów, ale właśnie do wysokoprocentowych drinków, czy to na spirytusie, czy z dodatkiem innych alkoholi, np. wódki. A teraz przejdźmy już do przepisu.

Składniki:

  •  1 kg pigwy
  • 800 ml spirytusu przynajmniej 70 procentowego
  • 200 ml wódki 40 (opcjonalnie możesz dodać 1L spirytusu i ominąć wódkę)
  • 0.5 kg białego cukru (babcia dodawała nieco więcej cukru, ale wg mnie pół kilograma w zupełności wystarczy)

Sposób przygotowania:

  1. Duży słój (przynajmniej 2.5L) dokładnie wymyj i wyparz wrzątkiem. W międzyczasie umyj i pokrój na drobne kawałki pigwę (usuń pestki).
  2. Do naszego słoja dodaj warstwę owoców, a później zasyp cukrem. Następnie znowu warstwa owoców i cukier, itd.
  3. Teraz odstaw na około 10 dni w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsaj słojem (w ten sposób cukier szybciej się roztopi).
  4. Po 10 dniach przelej otrzymany sok przez sitko i wlej alkohol (sam spirytus, albo z dodatkiem wódki).
  5. Nasza nalewka z pigwy na spirytusie jest już prawie gotowa. Należy ją teraz wymieszać, odstawić na kolejne 2-3 tygodnie w ciepłe miejce i pozwolić „poleżakować” 😉
  6. Na koniec filtrujemy otrzymaną pigwówkę, przelewamy do butelek i jeszcze raz odstawiamy na około 3 miesiące.
Porada: Każdą nalewkę przygotowaną w domu należy pozostawić aż dojdzie do siebie i nabierze smaku i aromatu. Należy także pamietać, że im dłużej czekamy, tym będzie ona smaczniejsza. Dlatego pozwól jej spokojnie przeleżeć zimę, a na wiosnę z pewnością jej smak Cię zaskoczy.
 

Dlaczego nalewka z pigwy ciemnieje?

Nalewka z pigwy świeżo po przygotowaniu wyróżnia się jasną, klarowną barwą. Z czasem jednak ciemnieje, a jeśli pozostawimy ją na dłużej, to osiągnie barwę mocnej herbaty. Jest to normalny proces, którym nie powinniśmy się przejmować. Jeśli jednak zależy ci, żeby nalewka nie ściemniała, podczas przygotowywania, dodaj do niej trochę soku z cytryny.

Zobacz także:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Nalewka z Pigwy
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.