Już niedługo rozpoczyna się sezon wiosenno-letni, w którym to po raz kolejny dominować będą zarówno owocowe, jak i orzeźwiające drinki. Do takich na pewno zaliczyć można Coco Loco – koktajl na bazie rumu i wódki, o zniewalającym smaku kokosa.
Kremowy Coco Loco

Drink Coco Loco to dość bliski kuzyn Pina Colady, ponieważ oba trunki charakteryzują się podobnymi składnikami, a także zbliżoną formą przygotowania. Osobiście myślę jednak, że „Zwariowany Kokos” jest po prostu smaczniejszy. Ten popularny na Karaibach drink, oprócz 2 alkoholi przyrządza się z kremem i wodą kokosową. W niektórych przepisach na Coco Loco, które znalazłem na internecie, ich właściciele dodają także tequilę. Ja jednak ograniczę się tylko do rumu i wódki. W przeciwnym razie, nasz koktajl będzie (według mnie) zbyt mocny. A przecież w letnie gorące dni chodzi raczej o to, aby zgasić pragnienie, a nie o to by się upić 😉
Zdaję sobie sprawę, że w Polsce nie jest łatwo kupić ani wodę, ani krem kokosowy, dlatego w tym celu polecam wycieczkę do tych większych supermarketów. W nich dostaniemy wszystkie niezbędne składniki bez najmniejszego problemu.
Składniki:
- 1/3 szklanki białego rumu
- 1/3 szklanki wódki
- 2 szklanki kremu kokosowego
- 1 szklanka wody kokosowej
- sok z 3 limonek
- plastry limonki albo ananasa
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Przygotowanie koktajlu jest proste. Należy dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem plasterków limonki) do blendera kuchennego i miksować przez kilkanaście sekund, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Następnie wlej do wysokiej szklanki i udekoruj plasterkiem limonki, lub ananasa. Należy spożyć od razu po przygotowaniu.
Inne przepisy:





