Biały rosjanin

Strona główna » Blog » Biały rosjanin


Pamiętasz jak kilka tygodni temu zaprezentowałem na tym blogu przepis na drink: Czarny Rosjanin z Kahluą i colą? Dzisiaj chciałem przygotować podobną wersję tego koktajlu, ale nieco bardziej „śmietankową”, o nazwie: Biały Rosjanin.

Jeśli smakują Ci mocne i słodkie koktajle z wódką, to jestem przekonany, że przepis na Białego Rosjanina Cię zainteresuje! Tym bardziej, ponieważ drink składa się tylko z 3 składników, a jego przepis jest bardzo intuicyjny. Destylatem bazowym w przypadku White Russian jest wódka, do której dodajemy likier kawowy o nazwie Kahlua i trochę śmietany.

Biały Rosjanin – słodki drink na bazie wódki

biały rosjanin

Do przygotowania tego prostego drinka nie będziemy potrzebowali nawet szejkera barmańskiego. Wystarczy, że wszystkie składniki dodamy do szklanki od whiskey, uzupełnimy kostkami lodu (zobacz zdjęcie) i voila :). Niektórzy barmani, zamiast śmietany, preferują dodać kilka uncji irlandzkiego likieru o nazwie Baileys, mimo tego, że oryginalna receptura z 1965 roku nic o tym nie wspomina (źródło). Również i moim skromnym zdaniem lepiej „trzymać się” jednak śmietany i nic nie zmieniać w przepisie, ponieważ Biały Rosjanin zawiera już jeden słodki likier kawowy – Kalhua. Dlatego też, jeśli do drinka dodamy Baileys, to kompletnie zmienimy jego smak.

Koktajl wyróżnia się oryginalnym wyglądem przyciągającym uwagę, na który składają się 2 warstwy (biała i czarna). Jako, że Biały Rosjanin to słodki i dość „sycący” drink, możesz go również serwować jak deser w kieliszkach od martini. Pamiętaj jednak, aby w trakcie przygotowania White Russian, nie mieszać ze sobą obu warstw. Na początku przygody z koktajlami może to okazać się nie lada wyzwaniem, ale z czasem na pewno zdobędziesz wprawę. A teraz przejdźmy do przepisu.

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) wódki
  • 1.5 uncji (45 ml) likieru kawowego – Kahlua
  • 1.5 uncji (45 ml) śmietany
  • kostki lodu
  • kilka ziarenek kawy do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Włóż kilka kostek lodu do szklanki.
  2. Najpierw dodaj do szklanki wódkę, a następnie likier kawowy i zamieszaj łyżeczką barmańską.
  3. Po ściance szklanki, powoli i przy pomocy łyżeczki barmańskiej, dodaj śmietanę, w taki sposób aby pozostała na powierzchni drinka (śmietana powinna być dość gęsta).
  4. Na koniec udekoruj koktajl kilkoma ziarnami kawy.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Biały Rosjanin
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry