Pamiętasz jak kilka tygodni temu zaprezentowałem na tym blogu przepis na drink: Czarny Rosjanin z Kahluą i colą? Dzisiaj chciałem przygotować podobną wersję tego koktajlu, ale nieco bardziej „śmietankową”, o nazwie: Biały Rosjanin.
Jeśli smakują Ci mocne i słodkie koktajle z wódką, to jestem przekonany, że przepis na Białego Rosjanina Cię zainteresuje! Tym bardziej, ponieważ drink składa się tylko z 3 składników, a jego przepis jest bardzo intuicyjny. Destylatem bazowym w przypadku White Russian jest wódka, do której dodajemy likier kawowy o nazwie Kahlua i trochę śmietany.
Biały Rosjanin – słodki drink na bazie wódki

Do przygotowania tego prostego drinka nie będziemy potrzebowali nawet szejkera barmańskiego. Wystarczy, że wszystkie składniki dodamy do szklanki od whiskey, uzupełnimy kostkami lodu (zobacz zdjęcie) i voila :). Niektórzy barmani, zamiast śmietany, preferują dodać kilka uncji irlandzkiego likieru o nazwie Baileys, mimo tego, że oryginalna receptura z 1965 roku nic o tym nie wspomina (źródło). Również i moim skromnym zdaniem lepiej „trzymać się” jednak śmietany i nic nie zmieniać w przepisie, ponieważ Biały Rosjanin zawiera już jeden słodki likier kawowy – Kalhua. Dlatego też, jeśli do drinka dodamy Baileys, to kompletnie zmienimy jego smak.
Koktajl wyróżnia się oryginalnym wyglądem przyciągającym uwagę, na który składają się 2 warstwy (biała i czarna). Jako, że Biały Rosjanin to słodki i dość „sycący” drink, możesz go również serwować jak deser w kieliszkach od martini. Pamiętaj jednak, aby w trakcie przygotowania White Russian, nie mieszać ze sobą obu warstw. Na początku przygody z koktajlami może to okazać się nie lada wyzwaniem, ale z czasem na pewno zdobędziesz wprawę. A teraz przejdźmy do przepisu.
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) wódki
- 1.5 uncji (45 ml) likieru kawowego – Kahlua
- 1.5 uncji (45 ml) śmietany
- kostki lodu
- kilka ziarenek kawy do dekoracji
Przygotowanie:
- Włóż kilka kostek lodu do szklanki.
- Najpierw dodaj do szklanki wódkę, a następnie likier kawowy i zamieszaj łyżeczką barmańską.
- Po ściance szklanki, powoli i przy pomocy łyżeczki barmańskiej, dodaj śmietanę, w taki sposób aby pozostała na powierzchni drinka (śmietana powinna być dość gęsta).
- Na koniec udekoruj koktajl kilkoma ziarnami kawy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Zobacz także:





