Amaretto Sour

Strona główna » Blog » Amaretto Sour


Amaretto Sour to jeden z tych klasycznych drinków, który od wieków cieszy się uznaniem płci pięknej, dzięki jego oryginalnemu migdałowemu smakowi i aromacie.

Kwaśne Amaretto Sour:

amaretto sour

Kluczem do przygotowania pysznego Amaretto Sour są jego składniki, a przede wszystkim ten najważniejszy – oryginalny włoski likier migdałowy Disaronno, którego można kupić w każdym większym sklepie z alkoholami, lub supermarkecie. Istnieje wiele tańszych wersji Disaronno, jednak ja osobiście polecam użycie oryginalnego likieru, którego sposób w jaki się go przygotowuje utrzymywany jest w tajemnicy już od 1525 roku!

Ponieważ Disaronno zawiera „tylko” 28% alkoholu, wielu barmanów zaleca dodać również jedną uncję (30 ml) burbonu, lub whiskey podczas przygotowania kwaśnego Amaretto. Ja osobiście jednak wolę użyć więcej Disaronno i nie wzmacniać naszego drinka innym rodzajem alkoholu, by później nie okazał się zbyt mocny 😉

Składniki:

– 2.5 uncje (75 ml) Amaretto (Disaronno)
– 1.5 un (45 ml) soku z cytryny
– 0.3 un (10 ml) cukru w płynie (wedle gustu)
– białko jajka
– kostki lodu
– kawałek pomarańczy lub wiśni do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Włóż 3 kostki lodu do szakera.
  2. Dodaj Disaronno, sok z cytryny, cukier i białko jajka.
  3. Energicznie wstrząśnij aż utworzy się piana (około 15-20 sekund) .
  4. Serwuj w szklance od whiskey z lodem.
  5. Udekoruj dodając kawałek pomarańczy lub/i wiśni konserwowej 🙂


Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Amaretto Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
31star1star1stargraygray Based on 18 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *