Ajerkoniak – Likier Jajeczny

Strona główna » Blog » Ajerkoniak – Likier Jajeczny

Ajerkoniak to idealny drink kiedy za oknem szaro i pochmurno. Jego gęsta konsystencja, wysoka zawartość alkoholu i słodki smak potrafią ogrzać nawet w te najmroźniejsze dni!

Któż z nas przynajmniej raz nie spróbował domowej roboty likieru jajecznego? Myślę że niewiele jest takich osób w Polsce. Na tym blogu z przepisami na drinki nie mogło więc zabraknąć przepisu na ajerkoniak! Samo jego przygotowanie naprawdę nie zabiera dużo czasu. Jedyne co potrzebujesz to składniki: żółtka jajek, spirytus, koniak, mleko skondensowane, trochę cukru i ekstrakt z wanilii.

Ajerkoniak – Przepis

przepis na ajerkoniak likier jajeczny

Przepis na ajerkoniak może się różnić w zależności od regionu i osobistych preferencji, ale zasadniczo polega na ubiciu żółtek z cukrem do uzyskania gładkiej masy, dodaniu wanilii dla podkreślenia smaku, a następnie powolnym dodawaniu alkoholu, cały czas mieszając.

To co ja osobiście lubię, to fakt, że likier jajeczny można spożyć od razu po przyrządzeniu, ale również możesz go przechowywać przez kilka dni w lodówce. Moja babcia na przykład powtarzała, że ajerkoniak najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego przygotowania, oraz że nie wolno go pić przed obiadem/kolacją bo odbiera apetyt 🙂 Nic w tym dziwnego, ponieważ jego gęsta konsystencja i bardzo słodki smak sprawiają, że nadaje się raczej jako pyszny deser po posiłku, a nie aperitif 😉

Składniki:

  • 8 żółtek jajek
  • 220 ml spirytusu
  • 100 ml koniaku (ewentualnie brandy)
  • 0.5 szklanki cukru
  • około 400 ml de mleka skondensowanego
  • 30 ml ekstraktu waniliowego
  • ewentualnie trochę cynamonu w proszku, lub laska cynamonu do dekoracji

Przygotowanie ajerkoniaku:

  1. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niego jajka na 30-40 sekund. Po tym czasie wyłów je z wody i przestudź.
  2. Odseparuj żółtka od białek i ubijaj tylko żółtka do czasu, aż utworzy się pulchna masa.
  3. Dodaj wanilię i cukier, a następnie powoli wlewaj mleko skondensowane jednocześnie mieszając.
  4. Ciągle ubijając, powoli wlewaj spirytus i koniak.
  5. Po kilku minutach ubijania, przelej trunek do butelek i przechowuj go w lodówce 🙂 Gotowe!
  6. Przy serwowaniu udekoruj szczyptą cynamonu. Smacznego!

Ajerkoniak – trochę historii

adwokat likier

Ajerkoniak to tradycyjny trunek, o którym pierwsze wzmianki pochodzą z Europy Wschodniej i Środkowej już w XVIII wieku. Jest to rodzaj likieru jajecznego, który łączy w sobie smaki alkoholu (zazwyczaj wódki lub spirytusu), jaj, cukru i wanilii. W Polsce często serwuje się go podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy, ale tak naprawdę, można cieszyć się jego smakiem kiedy tylko chcemy.

Wiele źródeł informuje, że nazwa drinka wywodzi się z niderlandzkiego słowa „advocaat” (po polsku „adwokat„), z tego względu, ponieważ w XVIII wieku był on powszechnie spożywany przez prawników w zachodniej Europie. Popularność likieru jajecznego w Polsce wynika nie tylko z przyjemnego, słodkiego smaku trunku, ale także z prostoty jego przygotowania.

Z biegiem lat polski adwokat coraz bardziej zyskiwał na popularności, aż zaczęto go produkować na większą skalę. Dzisiaj jest dostępny w sklepach na całym świecie, również w Polsce. Wielu ludzi jednak wciąż decyduje się na przyrządzanie go samodzielnie w domu, w myśl idei, że nic nie smakuje tak dorze, jak domowe wyroby.

Jak i z czym pijać likier jajeczny?

likier jajeczny

Likier jajeczny to słodki drink z wódką, którym można delektować się na wiele różnych sposobów, w zależności od okazji. Oto kilka pomysłów:

  1. Shot: Likier jajeczny można śmiało pijać na zimno, prosto z lodówki, jako shot. Mimo że zawiera dość sporo alkoholu, jest też bardzo kremowy i słodki. Dlatego też, często delektujemy się nim właśnie w postaci szotów.

  2. Z lodem: Dla tych, którzy wolą mniej intensywne drinki, polecam sączyć ajerkoniak serwując go w kieliszkach z dodatkiem lodu.

  3. W deserach: Naszym słodkim trunkiem możemy także cieszyć się dodając go do deserów, np. ciast, czy lodów.

  4. W kawie: Likier jajeczny może również stanowić dodatek do kawy, podobnie jak w przypadku irlandzkiej Baileys. Drink zapewnia kawie słodki, kremowy smak z dodatkiem alkoholu. Polecam 🙂


Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Ajerkoniak
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *