Ajerkoniak to idealny drink kiedy za oknem szaro i pochmurno. Jego gęsta konsystencja, wysoka zawartość alkoholu i słodki smak potrafi ogrzać nawet w najchłodniejsze dni!
Któż z nas chociaż raz nie spróbował domowego przepisu naszych babć na likier jajeczny? Myślę że niewiele jest takich osób. Na tym blogu z przepisami na drinki nie mogło więc zabraknąć ajerkoniaku! Samo jego przygotowanie na prawdę nie zabiera dużo czasu. Jedyne co potrzebujesz to składniki: żółtka jajek, spirytus, koniak, mleko skondensowane, trochę cukru i ekstrakt z wanilii.
To co ja osobiście lubię, to fakt, że likier z jajek można spożyć od razu po przyrządzeniu, ale również możesz go przechowywać przez kilka dni w lodówce. Moja babcia na przykład powtarzała, że ajerkoniak najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego przygotowania, oraz że nie wolno go pić przed obiadem/kolacją bo odbiera apetyt 🙂 Nic w tym dziwnego, ponieważ jego gęsta konsystencja i bardzo słodki smak sprawiają, że nadaje się raczej jako pyszny deser po posiłku, a nie aperitif 😉
Składniki:
– 8 żółtka jajek
– 220 ml spirytusu
– 100 ml koniaku
– 0.5 szklanki cukru
– około 400 ml de skondensowanego mleka
– 30 ml ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku i włóż do niego jajka na 30-40 sekund. Po tym czasie wyłów je z wody i przestudź.
- Odseparuj żółtka od białek i ubijaj tylko żółtka do czasu, aż utworzy się pulchna masa.
- Dodaj wanilię i cukier, a następnie powoli wlewaj skondensowane mleko jednocześnie miksując.
- Ciągle ubijając powoli wlewaj spirytus i koniak.
- Przelej ajerkoniak do butelek i przechowuj go w lodówce 🙂
Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:





