Ajerkoniak

Strona główna » Blog » Ajerkoniak


Ajerkoniak to idealny drink kiedy za oknem szaro i pochmurno. Jego gęsta konsystencja, wysoka zawartość alkoholu i słodki smak potrafi ogrzać nawet w najchłodniejsze dni!

Któż z nas chociaż raz nie spróbował domowego przepisu naszych babć na likier jajeczny? Myślę że niewiele jest takich osób. Na tym blogu z przepisami na drinki nie mogło więc zabraknąć ajerkoniaku! Samo jego przygotowanie na prawdę nie zabiera dużo czasu. Jedyne co potrzebujesz to składniki: żółtka jajek, spirytus, koniak, mleko skondensowane, trochę cukru i ekstrakt z wanilii.

To co ja osobiście lubię, to fakt, że likier z jajek można spożyć od razu po przyrządzeniu, ale również możesz go przechowywać przez kilka dni w lodówce. Moja babcia na przykład powtarzała, że ajerkoniak najlepiej smakuje po 2-3 dniach od jego przygotowania, oraz że nie wolno go pić przed obiadem/kolacją bo odbiera apetyt 🙂 Nic w tym dziwnego, ponieważ jego gęsta konsystencja i bardzo słodki smak sprawiają, że nadaje się raczej jako pyszny deser po posiłku, a nie aperitif 😉

Składniki:

– 8 żółtka jajek
– 220 ml spirytusu

– 100 ml koniaku
– 0.5 szklanki cukru
– około 400 ml de skondensowanego mleka
– 30 ml ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niego jajka na 30-40 sekund. Po tym czasie wyłów je z wody i przestudź.
  2. Odseparuj żółtka od białek i ubijaj tylko żółtka do czasu, aż utworzy się pulchna masa.
  3. Dodaj wanilię i cukier, a następnie powoli wlewaj skondensowane mleko jednocześnie miksując.
  4. Ciągle ubijając powoli wlewaj spirytus i koniak.
  5. Przelej ajerkoniak do butelek i przechowuj go w lodówce 🙂


Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Ajerkoniak
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *