Biała Sangria de Cava to ostatnimi czasy jeden z najmodniejszych trunków w Hiszpanii, który idealnie sprawdza się gdy za oknem temperatury grubo przekraczają 30 stopni Celsjusza. W odróżnieniu od klasycznej sangrii z czerwonego wina, jej biała wersja jest jeszcze bardziej orzeźwiająca! Ponadto przyrządza się ją z wykorzystaniem wina musującego z Katalonii. Cava, bo o nim właśnie mowa, produkowane jest z kolei metodą szampańską, co gwarantuje wysoką jakość wina i doskonały smak.
Biała Sangria – orzeźwienie i oryginalny smak

Biała sangria nie tylko orzeźwia, ale charakteryzuje się także owocowym smakiem, który uwielbiają tłumy. W skład tego napitka wchodzą soki, likiery, oraz owoce, które nadają mu słodki smak i naturalną kwasowość. Warto zaznaczyć, że przepis na Białą Sangrię można „prawie do woli” modyfikować: dostosowywać jej smak wedle własnych preferencji. Możesz na przykład dodać więcej lub mniej owoców, a także zmienić proporcje likierów, aby osiągnąć oczekiwany smak. Tak naprawę limit to Twoja wyobraźnia (dopóki będziemy się trzymać składnika głównego, tj. Cavy).
Składniki:
- 1 butelka Wina musującego (Cava)
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka soku brzoskwiniowego
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki Cointreau (likier pomarańczowy)
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę owoców (np. brzoskwinie, winogrona, truskawki, mango, melon)
- opcjonalnie możesz dodać trochę innych owocowych likierów jak: bananowy, lub brzoskwiniowy.
- lód
Przygotowanie:
- Do dzbanka, lub karafki dodaj lód, a następnie po kolei: wymieszaj razem białe wino musujące, soki owocowe i Cointreau. Opcjonalnie dolej likiery wedle własnych preferencji.
- Dodaj pokrojone owoce i delikatnie zamieszaj łyżką barmańską.
- Przelej białą sangrię do szklanek lub kieliszków i udekoruj kawałkami owoców. Miłej degustacji!
Inne przepisy: