Drink „Rattlesnake” to koktajl na bazie whiskey, którego (w zależności od barmana) przygotowanie może się różnić. Jedna z tych najbardziej popularnych wersji to ta z żytnią whisky, białkiem jajka, sokiem z limonki, syropem cukrowym i uwaga: absyntem. Po wymieszaniu wszystkich składników, nasz mocny drink z whiskey zwykle serwuje się w schłodzonym kieliszku koktajlowym.
Rattlesnake – tajemnicza historia
Rattlesnake (na polski: Grzechotnik) to trunek, którego historia nie jest jednoznacznie sprecyzowana.
Niektóre źródła informują, że ten mocny drink może wywodzić się z okresu prohibicji w Stanach Zjednoczonych, kiedy to bary i kluby serwowały przeróżne niespotykane mieszanki, aby z kolei zamaskować niską jakość sprzedawanego alkoholu.
Inne teorie mówią, że napitek mógł być popularny w barach i saloonach na Dzikim Zachodzie, gdzie whisky była powszechnie dostępna i często używana jako „destylat-baza” pod różne koktajle. Nazwa „Rattlesnake” (grzechotnik) mogła też być umyślnym wyborem marketingowy, mającym na celu przyciągnięcie uwagi ciekawskiej klienteli.
Rattlesnake – przepis
Składniki:
1.5 uncji (45 ml) whiskey
0.7 uncji (20 ml) soku z liminki
1/4 łyżeczki absynt (ewentualnie likier anyżowy)
0.4 uncji (10 ml) syropu cukrowego
1 białko jaja
kilka kropel angostury jako garnish
lód
Przygotowanie:
W shakerze barmańskim połącz wszystkie składniki wraz z lodem i energicznie wstrząśnij.
Przecedź do kieliszka koktajlowego, skrop angosturą i podawaj.