Rattlesnake

Strona główna » Blog » Rattlesnake

Drink „Rattlesnake” to koktajl na bazie whiskey, którego (w zależności od barmana) przygotowanie może się różnić. Jedna z tych najbardziej popularnych wersji to ta z żytnią whisky, białkiem jajka, sokiem z limonki, syropem cukrowym i uwaga: absyntem. Po wymieszaniu wszystkich składników, nasz mocny drink z whiskey zwykle serwuje się w  schłodzonym kieliszku koktajlowym.

Rattlesnake – tajemnicza historia

rattlesnake drink

Rattlesnake (na polski: Grzechotnik) to trunek, którego historia nie jest jednoznacznie sprecyzowana.

Niektóre źródła informują, że ten mocny drink może wywodzić się z okresu prohibicji w Stanach Zjednoczonych, kiedy to bary i kluby serwowały przeróżne niespotykane mieszanki, aby z kolei zamaskować niską jakość sprzedawanego alkoholu.

Inne teorie mówią, że napitek mógł być popularny w barach i saloonach na Dzikim Zachodzie, gdzie whisky była powszechnie dostępna i często używana jako „destylat-baza” pod różne koktajle. Nazwa „Rattlesnake” (grzechotnik) mogła też być umyślnym wyborem marketingowy, mającym na celu przyciągnięcie uwagi ciekawskiej klienteli.

Rattlesnake – przepis

Składniki:

  • 1.5 uncji (45 ml) whiskey
  • 0.7 uncji (20 ml) soku z liminki
  • 1/4 łyżeczki absynt (ewentualnie likier anyżowy)
  • 0.4 uncji (10 ml) syropu cukrowego
  • 1 białko jaja
  • kilka kropel angostury jako garnish
  • lód

Przygotowanie:

  1. W shakerze barmańskim połącz wszystkie składniki wraz z lodem i energicznie wstrząśnij.
  2. Przecedź do kieliszka koktajlowego, skrop angosturą i podawaj.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Rattlesnake
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 20 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *