Drink Blue Hawaii powstał w Honolulu. W 1957 r. przedstawiciel handlowy holenderskiego gorzelnika Bols poprosił legendarnego barmana Harry’ego Yee o stworzenie drinka z Blue Curaçao – likierem wytwarzanym z suszonej skórki owoców cytrusowych Laraha pochodzącym z Karaibów.
Po eksperymentowaniu z kilkoma wariacjami barman uznał, że najlepszą będzie koktajl składający się z rumu, wódki, niebieskiego curaçao, ananasa, soku z limonki i syropu cukrowego. Do dziś drink rozpoznawany jest ze względu na swój charakterystyczny niebieski kolor, kawałek ananasowa na brzegu szklanki i koktajlową parasolkę.
Egzotyczny Blue Hawaiian

Hawaje kojarzą się z kwiatowymi naszyjnikami, lazurową wodą, ciepłym zefirem, piaszczystymi plażami, a także delikatnymi, słodkimi drinkami o fantazyjnym wyglądzie oraz smaku. W ten oto klimat idealnie wpisuje się koktajl Blue Hawaii. Napitek ten jest dosć spokrewniony z Pina Coladą, ale niesie z sobą dodatkowe wrażenia smakowe. Często pije się go w hotelowych basenach lub podczas imprez tematycznych, dlatego powszechnie jest też nazywany Swimming Pool Drink.
Zanim przejdę do przepisu dodam, że “Niebieski Hawaiian” jest ściśle związanym z hawajskim stanem Aloha, A swoje imie zawdzięcza słynnemy filmowi z Elvisem Presleyem z 1961 roku o takiej samej nazwie.
Składniki:
• 20 ml białego rumu,
• 20 ml wódki,
• 15 ml Blue Curaçao,
• 120 ml soku ananasowego,
• 15 ml soku z limonki
• 15 ml syropu cukrowego,
• plaster ananasa do ozdoby (opcjonalnie)
• lód
Blue Hawaii – Przygotowanie:
- Rum, wódkę, niebieski likier, sok ananasowy, z limonki, oraz syrop cukrowy umieszczamy w shakerze barmałskim wraz z lodem.
- Wszystko to dokładnie mieszamy potrząsając shakerem.
- Następnie do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlewamy otrzymany koktajl.
Całość dekorujemy plastrem ananasa, umieszczając go na krawędzi szklanki. Dodatkową dekoracją może być koktajlowa parasolka. Gotowe!
Inne przpisy: