Camapri Spritz

Strona główna » Blog » Camapri Spritz

Campari Spritz to kolejny drink rodem z Półwyspu Apenińskiego, który zaskakuje swoją intensywnością, a zarazem orzeźwia i cieszy cudownym smakiem. Ten popularny koktajl na całym świecie, to symbol włoskiego, energicznego stylu życia – pełnego słońca, radości i smaku. Kluczem do doskonałego przepisu na Campari Spritz jest równowaga między gorzko-słodkim smakiem Campari, musującym winem Prosecco i (opcjonalnie) dodatkiem świeżego soku z pomarańczy. Taką mieszankę dopełnia się wodą gazowaną (sodową), która zapewnia naszemu drinkowi jeszcze bardziej orzeźwiający charakter.

Campari Spritz i jego wykwintny smak

drink campari spritz

Podobnie jak w przypadku chociażby Aperol Spritz, czy Razzotti Spritz, przygotowanie Campari Spritz jest także proste i szybkie. W dodatku efekt końcowy potrafi zaskoczyć każdego swoją prezencją, jak i głębią smaku i aromatu. Już pierwszy łyk to eksplozja intensywnych, gorzkawych nut Campari, które są doskonale równoważone przez Prosecco i świeżość pomarańczy. W miarę degustowania się trunkiem, odkrywamy głęboki aromat przeróżnych ziół i owoców, skórki gorzkiej pomarańczy, rumianku, goryczki, lukrecji, a nawet rabarbaru.

Trunek bez dwóch zdań spisze się na 5-tkę jako aperitif przed kolacją, ale równie dobrze smakuje w ciepłe, słoneczne popołudnie na tarasie, czy ogrodzie. Osobiście lubię się nim degustować w sportowe wieczory, oglądając piłkę nożną, albo lekkoatletykę. Podsumowując, drink Campari Spritz to kwintesencja la dolce vita, czyli włoskiego słodkiego życia, skumulowana w kieliszku.

Składniki:

  • 3 uncje (90ml) Prosecco
  • 2 uncje (60ml) Campari
  • 1 uncja (30ml) wody gazowanej (sodowej)
  • kostki lodu i kawałek pomarańczy
  • opcjonalnie splash soku pomarańczowego (ok. 15 ml)

Przygotowanie:

  1. Do dużego kieliszka dodaj kilka kostek lodu.

  2. Teraz po kolei wlewaj: Campari, Prosecco, wodę gazowaną (sodową) i delikatnie zamieszaj, aby składniki się połączyły.

  3. Opcjonalnie dodaj splash soku pomarańczowego.

  4. Udekoruj kawałkiem pomarańczy

Campari Spritz – trochę historii

campari spritz przepis z prosecco

Jak podają źródła, historia likieru Campari sięga XIX wieku, kiedy to Gaspare Campari pierwszy raz przygotował ów destylat o gorzkiej nucie smakowej we włoskim mieście Mediolan. Marka Campari szybko stała się popularna, a sam alkohol zaczął być używany jako baza do wielu koktajli przez barmanów na całym świecie.

Co do samego koktajlu Campari Spritz, jego historia jest nieco trudniejsza do zdefiniowania, ponieważ różne formy aperitiwów zwanych spritz-ami (koktajle na bazie wina musującego) są obecne w kulturze włoskiej już od wielu, wielu lat. Jedyne co wiemy na pewno to to, że wersja z Campari zyskała na popularności w XX wieku, zwłaszcza w regionie Wenecji Euganejskiej.

Kluczem do popularności Campari Spritz jest jego prostota – składa się tylko z trzech składników: Campari, wina musującego (najczęściej prosecco) i wody gazowanej (ewentualnie sodowej). Dodatkowo, jego gorzkawy, ale jednocześnie orzeźwiający smak sprawia, że jest to idealny napój na ciepłe, letnie dni. Z tego właśnie powodu, nasz drink jest znany i ceniony na całym świecie, będąc jednym z najbardziej rozpoznawalnych włoskich koktajli-aperitiwów.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Campari Spritz
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *