Dirty Martini to klasyczny i krzepki drink, który jest odmianą tradycyjnego i jakże popularnego martini. Słowo”Brudny” w nazwie odnosi się do zalewy z oliwek, która nadaje trunkowi charakterystyczny, lekko słony smak. Podstawą przepisu na Dirty Martini jest gin (niektórzy dodają także wódkę). Pozostałe komponenty to: wytrawny vermouth i wyżej wymieniona zalewa z marynowanych oliwek. Drink serwuje się w klasycznym kieliszku z dodatkiem jednej, lub dwóch oliwek na wykałaczce; tak jak na zdjęciu.
Dirty Martini – kilka słów o drinku
Historia klasycznego martini sięga XIX wieku. Istnieje wiele teorii na temat jego pochodzenia, ale najbardziej prawdopodobna jest ta, w której koktajl zostaje wynaleziony przez pana o imieniu: Julio Richelieu w San Francisco, podczas Gorączki Złota w Kalifornii.
Przepis na Dirty Martini jest dużo młodszy i przypuszcza się, że pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w Stanach Zjednoczonych dopiero w połowie XX wieku. Dodanie wody z oliwek było tutaj świadomym wyborem barmanów, którzy szukali nowych smaków i inwencji twórczych. Dzisiaj drink Dirty Martini jest rozchwytywany szczególnie wśród miłośników wytrawnych i krzepkich trunków. Jego unikalny, lekko słony smak sprawia, że wyróżnia się na tle innych mocnych drinków i jest często zamawiany w barach koktajlowych na całym świecie.
Dirty Martini – Przepis
Składniki:
1.8 uncje (50 ml) ginu
0.7 uncji (20 ml) dry martini
0.7 uncji (20 ml) wody z oliwek
1-2 oliwki do dekoracji
lód
Przygotowanie:
Włóż kilka kostek lodu do kieliszka, aby go schłodzić (dolej trochę wody).
Teraz dodaj kostki lodu do shakera, a później: gin, dry vermouth i zalewy z oliwek.
Zamknij shaker i wstrząśnij mocno przez około 10 sekund, aż koktajl będzie dobrze wymieszany i schłodzony.
Przelej drink do wcześniej schłodzonego kieliszka, przecedzając go przez sitko koktajlowe.
Na wykałaczce nadziej jedną lub dwie oliwki i umieść je w kieliszku jako ozdobę. Gotowe!