Dla tych, którzy nie spotkali się jeszcze nigdy z drinkiem o takiej nazwie, informuję, że Pisco Sour to słodko-kwaskowy koktajl rodem z Ameryki Południowej.
Istnieje odwieczna i po dziś dzień nierozwiązana dysputa miedzy Peru i Chile odnośnie tego, który z tych 2 krajów jest tak naprawdę prekursorem i wynalazcą Pisco sour. Jedyne co jest pewne to fakt, że oba te państwa słyną z produkcji Pisco (czyt. Pisko) – trunku wysokoprocentowego otrzymywanego z destylacji winogron.

Pisco można kupić tylko w wybranych sklepach z alkoholami i większych supermarketach w Polsce i dlatego drink ten nie jest tak popularny, jak chociażby Mojito, czy Pina Colada. A szkoda, bo jego smak i bogaty aromat winogron sprawa, ze Pisco Sour to koktajl jedyny w swoim rodzaju! Również jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu, i jest bardzo proste.
Tak jak wiele drinków z rodziny „sour”, również i Pisko można przygotować na kilka sposobów. W moim przepisie postanowiłem dodać biało jajka, aby otrzymać apetyczną piankę, oraz kilka kropel angostury by zapewnić mojemu kwaśnemu pisco interesującą prezentację.
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) pisco
– 0.8 un (25 ml) soku z cytryny
– 0.7 un (20 ml) syropu cukrowego
– 1 białko jajka (30 ml)
– 3 kostki lodu
– 2 – 3 krople angostury
Przygotowanie:
- Do shakera po kolei dodaj wszystkie składniki za wyjątkiem angostury i wstrząśnij przez około 15 do 20 sekund.
- Wlej do wysokiego kieliszka od szampana, lub do szklanki (tak jak na zdjęciu).
- Udekoruj kilkoma kroplami angostury i gotowe 🙂
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:





