Pisco Sour

Strona główna » Blog » Pisco Sour


Dla tych, którzy nie spotkali się jeszcze nigdy z drinkiem o takiej nazwie, informuję, że Pisco Sour to słodko-kwaskowy koktajl rodem z Ameryki Południowej.

Istnieje odwieczna i po dziś dzień nierozwiązana dysputa miedzy Peru i Chile odnośnie tego, który z tych 2 krajów jest tak naprawdę prekursorem i wynalazcą Pisco sour. Jedyne co jest pewne to fakt, że oba te państwa słyną z produkcji Pisco (czyt. Pisko) – trunku wysokoprocentowego otrzymywanego z destylacji winogron.

pisco sour

Pisco można kupić tylko w wybranych sklepach z alkoholami i większych supermarketach w Polsce i dlatego drink ten nie jest tak popularny, jak chociażby Mojito, czy Pina Colada. A szkoda, bo jego smak i bogaty aromat winogron sprawa, ze Pisco Sour to koktajl jedyny w swoim rodzaju! Również jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu, i jest bardzo proste.

Tak jak wiele drinków z rodziny „sour”, również i Pisko można przygotować na kilka sposobów. W moim przepisie postanowiłem dodać biało jajka, aby otrzymać apetyczną piankę, oraz kilka kropel angostury by zapewnić mojemu kwaśnemu pisco interesującą prezentację.

Składniki:

– 2 uncje (60 ml) pisco
– 1 un (30 ml) sok z cytryny
– 1 un (30 ml) syrop cukrowy
– 1 białko jajka (30 ml)
– 3 kostki lodu
– 2 a 3 krople angostury

Przygotowanie:

  1. Do shakera po kolei dodaj wszystkie składniki za wyjątkiem angostury i wstrząśnij przez około 15 do 20 sekund.
  2. Wlej do wysokiego kieliszka od szampana, lub do szklanki (tak jak na zdjęciu).
  3. Udekoruj kilkoma kroplami angostury i gotowe 🙂


Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Pisco Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry