Ostatnio zafascynowałem się drinkami typu „mule”, dlatego też pod tym wpisem zaprezentuję przepis na koreański Seul Mule. Nie wiem, czy wiesz, ale najpopularniejszy z drinków serwowanych w kubkach z miedzi – czyli Moscow Mule wcale nie został wynaleziony w Rosji, ale w Stanach Zjednoczonych (Kalifornia) pod koniec lat trzydziestych XX wieku. Jak informują różne źródła, stworzył go właściciel firmy Smirnoff Vodka, o nazwisku: John G. Martin.
Z kolei przepis na Seul Mule na moim blogu, to coś, co częściowo wymyśliłem ja sam, a częściowo googlując, poskładałem różne przepisy w jeden. Poza tym, kiedyś tam kupiłem Soju w koreańskim supermarkecie i nie za bardzo miałem pomysł co z nim zrobić. I tak właśnie powstał Seul Mule – orzeźwiający drink z syropem z imbiru własnej roboty – przepis na takowy syrop znajdziesz >tutaj<
Soju – koreański alkohol z ryżu
![soju z korei](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/uploads/2023/08/soju-alkohol-183x300.jpg)
Soju to południowokoreański destylat, którego sława obiegła już praktycznie cały świat. Jego historia sięga kilkaset lat wstecz i jest ściśle związana z koreańską kulturą i tradycją. Klasyczne soju wytwarza się przez fermentację różnych surowców takich jak ryż, pszenica czy jęczmień.
Zawartość alkoholowa destylatu to okolice 16-25%, co czyni go dość delikatnym trunkiem, jak na nasze polskie przyzwyczajenia :). Soju to dość klarowny alkohol, który często porównuje się do wódki, jednak z subtelnym, charakterystycznym smakiem, który może być słodkawy, owocowy czy nawet ziołowy, w zależności od producenta i metody produkcji.
Soju w Korei Południowej jest nieodłącznym elementem życia kulturalnego tamtejszej ludności. Alkohol podaje się w specjalnych niewielkich kieliszkach i często pija „na raz” w tradycyjnych koreańskich toastach. Ponadto, służy także jako akompaniament do koreańskich potraw, takich jak kimchi, bulgogi czy do innych przekąsek; tzw. „anju”.
Seul Mule – Przepis
- 2 uncji (60 ml) Soju
- 1.5 uncji (45 ml) domowego syropu z imbiru
- 2 uncje (60 ml) ginger ale
- 1.3 uncja (40 ml) soku z limonki
- kruszony lód
- plaster limonki i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Do kubka wlej Soju, sok z limonki, syrop z imbiru i wymieszaj łyżką barmańską.
- Teraz dodaj kruszony lód, tak do połowy pojemności i ponownie zamieszaj.
- Dopełnij drink ginger ale, a następnie udekoruj. Na zdrowie!
Inne Przepisy:
![recipe image](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/uploads/2023/09/mule-korea.jpg)
![1star](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://www.swiatbarmana.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)