Mimosa

Strona główna » Blog » Mimosa


Mimosa to prosty drink na bazie szampana (lub innego wina musującego) z sokiem pomarańczowym. Idealny koktajl na popołudniowy aperitif lub do brunchu z przyjaciółmi.

Klasyczną wersja mimosy przygotowuje się zwykle ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, chociaż istnieją też inne, bardziej współczesne odmiany, z sokiem ananasowym lub nektarem brzoskwiniowym. W Stanach Zjednoczonych ten popularny i niskoprocentowy napój pija się zwykle jako aperitif przed posiłkiem, a jego przygotowanie jest tak łatwe, że naprawdę można się nim delektować zawsze wtedy, kiedy tylko mamy na to ochotę.

Mimosa z sokiem pomarańczowym

drink mimosa

Drink Mimosa najlepiej podawać w kieliszkach od szampana, zdobiąc je przy okazji kawałkiem pomarańczy, lub wiśni konserwowej. Samo przygotowanie trunku zajmuje co najwyżej kilka minut, bo tak naprawdę jedyne co potrzebujemy to: butelka wina musującego (najlepiej brut) i sok pomarańczowy. A teraz przejdźmy już do pzepisu.

Składniki:

  • wytrawne lub półwytrawne wino musujące
  • świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
  • kawałek pomarańczy, bądź wiśni konserwowej do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Schłodzone wino musujące wlej do połowy podłużnego kieliszka.
  2. Teraz dopełnij najlepiej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
  3. Na koniec udekoruj kieliszek kawałkiem pomarańczy, bądź czerwoną wiśnią.

Wskazówka: Serwuj od razu po przygotowaniu i spożyj zanim drink utraci gas 🙂

Niektóre ciekawe przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Mimosa
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *