Whisky Aperitivo to smakowity drink, który łączy głębię i bogactwo whiskey, oraz lekkie, złożone nuty włoskiego Aperolu. Jest to doskonały koktajl na rozpoczęcie wieczoru w towarzystwie przyjaciół. Równie dobrze sprawdzi się jako urozmaicenie letniej prywatki, grilla, czy nawet jako elegancki drink do kolacji. Choć zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystuje się bourbon, lub rye whiskey, to jednak można pobawić się trochę z innymi rodzajami tej szlachetnej spirytusowej bazy. Wszystko tak naprawdę zależy od nas samych.
Dodam jeszcze, że zamiast Aperolu, można wykorzystać Campari – destylat, który nada naszej Whiskey Aperitivo herbalne nuty i niepowtarzalny gorzkawy posmak.
Składniki:
2 uncje (60 ml) burbonu, lub whisky
1.3 uncja (40 ml) Aperol lub Campari
60 ml soku pomarańczowego
małe kostki lodu
kawałek skórki pomarańczowej do ozdoby
opcjonalnie kilka kostek angostura bitter, aby podkreślić ziołowy smak koktajlu.
Przygotowanie:
Do szejkera barmańskiego dodaj: whisky, likier, sok pomarańczowy, angosturę i kilka kostek lodu. Wstrząśnij i przelej wraz z lodem do szklanki typu Old Fashioned.
Na koniec (nad drinkiem) ściśnij w dłoni mały kawałek skórki pomarańczy, a następnie wrzuć ją do środka! Na zdrowie.