Penicylina

Strona główna » Blog » Penicylina


Stworzony przez australijskiego barmana Sama Rossa, pyszny drink penicylina z miodem i imbirem, to według mnie jeden z tych trunków, którego po prostu trzeba spróbować. Autor poleca spożywać koktajl przede wszystkim w jesienno-zimowe dni, lub wtedy, gdy mamy ochotę na bogaty w smaku drink z whisky, z imbirem, miodem i cytryną.

Na tej stronie spotkasz różne przepisy na drinki imbirowe. Do najpopularniejszych z nich należą: Moscow Mule czy Tykanie Zegarka. Jednak w mojej skromnej opini, koktajl penicylina to mieszanka jeszcze bardziej intrygująca, o wybitnie głębokim smaku; a także dużo bardziej aromatyczna niż jej poprzednicy.

Koktajl rewitalizujący ciało

drink penicylina

Osobiście uważam, że ten prosty drink jest bardzo oryginalny i pomimo tego, że nie jest zbyt dobrze znany, każdy, miłośnik whisky, powinien go spróbować. Jak sama nazwa wskazuje, drink penicylina jest idealny, gdy pragniemy reaktywować (wzmocnić) nasz organizm dawką whisky z imbirem, miodem i cytryną. Wiele osób, które spróbowały ów koktajl, twierdzi również, że jego cudowne składniki skutecznie zwalczają objawy przeziębienia; podobno o wiele szybciej niż niektóre leki 😉

Syrop miodowy z imbirem

Zanim jednak zaczniemy, przygotujemy syrop miodowo-imbirowy z odrobiną startej skórki z cytryny. Do dzieła!

Składniki:

  • 1/4 szklanka imbiru posiekanego na małe kawałki
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/4 szklanka płynnego miodu
  • łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do małego rondelka i doprowadź do wrzenia.
  2. Zmniejsz płomień i gotuj przez około 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw na 1 godzinę do wystudzenia.
  4. Odcedź płyn za pomocą sitka i przechowuj w butelce. Syrop musi być przechowywany w lodówce. Termin ważności to maksymalnie 2 tygodnie.

Drink Penicylina – przygotowanie

Składniki:

  • 2.5 uncji (75 ml) szkockiej whiskey (Johnnie Walker, Ballentine’s, The Glenlivet, Chivas)
  • 0.8 uncji (25 ml) soku z cytryny
  • 1 uncja (30 ml) syropu miodowo-imbirowego
  • skórka z cytryny lub kawałek imbiru do dekoracji
  • lód

Przygotowanie:

  1. Dodaj szkocką whisky, sok z cytryny i syrop miodowo-imbirowy do shakera barmańskiego z kostkami lodu.
  2. Wstrząśnij przez około 15 sekund, a następnie przelej przez sitko do szklanki z lodem.
  3. Udekoruj skórką z cytryny lub kawałkiem imbiru.

Przeczytaj także:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Drink penicylina
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.