Dark ‘n’ stormy

Strona główna » Blog » Dark ‘n’ stormy


Drink Dark 'n Stormy to pyszny i zarazem łatwy do zrobienia koktajl, który zawiera w swoim składzie orzeźwiające trio: ciemny rum, piwo imbirowe i limonkę. Warto tutaj dodać, że wyjątkowy smak trunku podkreślić można dodając do niego kilka kropel angostury, oraz syrop cukrowy.

Dark 'n Stormy jest spokrewniony z popularnym Moscow Mule na bazie wódki, piwa imbirowego (ewentualnie ginger ale) i limonki. Dlatego też, jestem przekonany, że zasmakuje wszystkim miłośnikom trunków z rumem, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Przypuszcza się, że ów koktajl został wymyślony przez marynarzy na początku I Wojny Światowej, którzy ponoć mieli eksperymentować na pokładach swoich statków, mieszając ciemny rum z innymi alkoholami i składnikami, w tym z imbirem.

Dark 'n Stormy z piwem imbirowym

Dark 'n Stormy

Nasz dzisiejszy drink z rumem powstał w pierwszych latach XX wieku, kiedy to jeden z marynarzy postanowił zmieszać ciemny rum Gosling’s Black Seal z napojem imbirowym. W kolejnych latach popularność trunku szybko wzrosła, nie tylko ze względu na jego pyszny i orzeźwiający smak, ale też z powodu prostoty z jaką można go przygotować. Do dzisiaj wiele osób pracujących w restauracjach i barach twierdzi, że oryginalny drink Dark 'n Stormy powinno się przyrządzać tylko i wyłącznie z rumem Gosling’s Black Seal. Ja jednak jestem nieco bardziej wyrozumiały i twierdzę, że zwykły Captain Morgan Black, czy Havana 7 także znakomicie się spiszą.

Składniki:

  • 2 uncje (60 ml) Gosling’s Black Seal (ewentualnie innego ciemnego rumu)
  • 0.5 uncji (15 ml) soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • piwo imbirowe, do wypełnienia (około 5 uncji – 150 ml)
  • angostura bitter
  • 0.3 (10 ml) syropu cukrowego
  • plasterek limonki, lub cytryny jako dekoracja
  • lód

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej szklanki dodaj kostki lodu i odstaw aż się schłodzi.
  2. Do szejkera barmańskiego wrzuć kilka kostek lodu a następni sok z limonki, parę kropel abgostury bitter (około 10), syrop cukrowy i potrząśnij.
  3. Przelej do zimnej szklanki wypełnionej lodem i wlej piwo imbirowe, zostawiając trochę miejsca na alkohol.
  4. Ostrożnie wlewaj rum (najlepiej przy użyciu łyżki barmańskiej) i w taki sposób, aby utworzyły się 2 warstwy (ciemna i jasna – jak na zdjęciu).
  5. Udekoruj plasterkiem limonki i gotowe. Na zdrowie 🙂

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Dark 'n Stormy
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry