Sazerac

Strona główna » Blog » Sazerac


Przyszedł czas na klasyk wśród koktajli o intrygującej nazwie Sazerac. Mimo tego, że w Polsce koktajl ten wciąż jest dość mało popularny, za oceanem serwuje się go w większości lokalach, barach, czy restauracjach.

Drink Sazerac, podobnie jak chociażby Boulevardier, czy nieco bardziej znany Sex on the Beach, został wynaleziony w Stanach Zjednoczonych, a dokładnie w miejscowości Nowy Orlean, już 1830 roku, przez Antoine’a Amadie Peychaud – podróżnik, który wytwarzał i sprzedawał mieszanki bitters.

Sazerac – XIX wieczna mieszanka

drink sazerac

W pierwszej połowie XIX wieku, jednym z najlepiej sprzedających się uniwersalnych lekarstw była mieszanka aromatycznych, gorzkich ziół wraz z koniakiem. Taki rodzaj ponczu miał podobno pomagać na różnego rodzaju schorzenia, stąd też szybko stał się bardzo popularnym trunkiem wzmacniającym ciało. A ponieważ do przygotowania swoich leczniczych napitków, jego prekursor zawsze używał francuskiego koniaku Sazerac, stąd wzięła się jego nazwa.

Jak pewnie się domyślasz, na przestrzeni lat, składniki naszego koktajlu często się zmieniały. Dzisiaj wiadomo jest, że prawdziwy i oryginalny drink Sazerac powinien zawierać 3 podstawowe komponenty: koniak, absynt i Peychaud’s Bitters. Chociaż niektórzy zamieniają koniak na żytnią whiskey (ja wolę trzymać się jednak oryginalnego przepisu). Można do niego dorzucić także ciut syropu cukrowego i na końcu ozdobić skórką cytryny. Przepis poniżej.

Składniki:

  • 1.5 uncji (45 ml) koniaku
  • 0.35 uncji (10 ml) absyntu
  • 8-10 kropli Peychaud’s Bitters (lub Angostura)
  • 0.2 uncji (5 ml) syropu cukrowego
  • kawałek skórki od cytryny
  • lód do schłodzenia kieliszka

Przygotowanie:

  1. Wrzuć parę kostek lodu do kieliszka i poczekaj aż się schłodzi.
  2. Teraz do kieliszka dodaj absynt, wymieszaj i odstaw na bok.
  3. Do osobnej szklanki dodaj koniak, chlusty Peychaud’s Bitters (8-10 kropli), a następnie syrop cukrowy.
  4. Otrzymaną miksturę wymieszaj długą łyżką barmańską.
  5. Następnie wylej topniejący lód wraz z absyntem i za pomocą sitka barmańskiego, otrzymany koktajl, przelej do zaromatyzowanego kieliszka.
  6. Wytnij z cytryny kawałek skórki, zegnij ją na pół, aby puściła sok i przetrzyj rant kieliszka (upewnij się, że skórka nie ma tzw. białego albedo, które nadaje drinkom niepożądany gorzki smak).
  7. Na koniec wrzuć skórkę do drinka i gotowe! Smacznego.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Sazerac
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry